Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Transportstyrelsen skjuter upp dubbdäcksförbud

Byte till vinterdäck skjuts upp två veckor. OBS genrebild.

Annons

Datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020.

– Fordonsägare får nu längre tid på sig, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020.

Det uppger Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Detta för att riskgrupper inte ska riskera att utsättas för smitta. Men även för att undvika att fordonsägare riskerar att köra olagligt på grund av begränsad bemanning på verkstäderna.

– Fordonsägare får nu längre tid på sig att hinna byta till sommardäck. Men vi uppmanar fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen kan utifrån särskilda skäl i fordonsförordningen medge undantag från dubbdäcksförbudet. Beslutet att tillfälligt tillåta dubbdäck till och med den 30 april 2020 gäller alla fordon, alltså både lätta och tunga fordon.

– Den Corona-kris som vi nu är inne i, visar tydligare än annars att 14 dagar är för kort tid att skifta däck på i storleksordningen 2 miljoner bilar, uppger Motorbranschens Riksförbund, MRF i ett pressmeddelande.

Organisationen tog initiativ till förändringen via en tidigare skrivelse till Transportstyrelsen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy