Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Panel och färgsättning i Eksjös gamla stad

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Enligt Kunglig Majestät skulle trähusen i Norden liknas vid stenhusen på kontinenten och i Italien dit man rest redan på 1700 -talet för att ta del av de nya stadsplaneneringsidealen. Då vi var fattiga på sten men rika på trä och timmer byggdes våra hus upp i trä istället för de vackra stensorterna som finns på kontinenten. Man kom istället på att man kunde sätta upp locklist panel på tiljorna och färga dessa i de pastell liknande färgerna som kokades fram då. Så alla de nordiska städerna i trä fick tjock locklistpanel. Det ger ett stadigt och gediget intryck och locklisten döljer fogarna. På det nya huset är panelen alldeles för klent utförd och liksom ohyvlad och det värsta av allt -spikhuvudena syns på fasaden. Detta är ett brott mot all estetik och byggnadsnorm och vett och skolning. Lägg därför genast om denna lösa panel som inte ger huset någon stadga och inte heller uttrycker stadsdelens historiska kontext och tradition.Sedan är färgvalet fel -det skall vara pasteller. Byggnadsstadga lagstadgade inget annat. Den gråa färgen har aldrig funnits i denna paletten - de marmor stenarna var ljusgröna eller ljusblå, ni kan gå runt i Eksjö stad och titta på de olika kulörerna som finns tillgängliga samt slå upp i lexikon och byggnadsbalkens stadga: exempel på hyvlad panel med locklist finns även i Hjo. Fram till slutet av 1800-talet var de flesta byggnader i Sverige tillverkade i trä, och då oftast i timmer. Före branden 1794 fanns i Hjo 93 träbyggnader och ett stenhus – kyrkan. I efterhand försågs de timrade husen med träpanel. Den var av mycket god kvalitet och tillverkades för hand, det vill säga sågades för hand och hyvlades för hand.

Annons

Annons

Idag är det ovanligt att hitta hus med bevarad handhyvlad panel i svenska trästäder, men i Hjo finns de kvar. Närmare bestämt finns ett 70-tal byggnader och hus. På dessa kan du upptäcka större eller mindre partier med bland annat vackert profilerad handhyvlad panel. Färgsättningen av Hjos trähusbebyggelse har i många fall bevarats och är i huvudsak från 1800-talet och framåt. Kulörerna man använde sig av var baserade på jordpigment. Man använde främst billiga pigment som ockror, umbror och järnoxid. Rödfärg var också vanlig, men mest på uthus. Pigmenten kunde även blandas till en mängd olika kulörer i röda, bruna och gula toner. Vackra gröna toner fick man fram genom att blanda ockra med svart. Så sätt upp en vacker hyvlad tjock panel med locklist och måla med en pastell linoljefärg till exempel: ljusgrön eller ljusblå som det skall vara, i samklang med den övriga renoverade stadens färgskala.

Skönhetsrådet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy