Annons

Annons

Annons

Annons

Vetlanda

Oro för stora ekonomiska konsekvenser för Ädelfors Folkhögskola

Annons

Ädelfors Folkhögskola hade redan förberett sig för att dra igång digital undervisning när regeringens rekommendation kom under tisdagen. Men när majoriteten av studenterna nu beger sig hem och konferensanläggningen samt restaurang stängs väntar tuffa ekonomiska konsekvenser.

Rektor Ole Busse kände på sig att en förändring i undervisningen på Ädelfors Folkhögskola skulle komma att ske. Därför förbereddes personalen redan i förra veckan på att distansundervisning förmodligen var nästa steg, vilket underlättare under onsdagen.

Bekymret kretsar främst kring eleverna. Flera av deltagarna bor på internatet och några av dem har ingenstans att ta vägen eller har svårt att ta sig hem när skolan nu har stängt från och med onsdag.

– De personerna får bo kvar om de vill, men vi rekommenderar dem ändå att åka hem. Det finns lärare här att ha kontakt med, men distansundervisningen bedrivs från deras rum. Detta gäller till och med påsklovet så tar vi ett nytt beslut efter det, berättar Ole Busse.

Annons

Inget beslut om att stänga skolan helt har tagits och personalen kommer tills vidare fortsätta att ha skolan som arbetsplats, även om de får jobba hemifrån om möjlighet finns.

Annons

– Skolan stängs inte för dem som är friska, de får gärna vistas i våra lokaler och komma och äta lunch tills vidare, men vi följer det som sker. Nästa beslut kan vara att stänga ner allt och då gör vi naturligtvis det.

Avdelningar stängs

Men på skolan i Holsbybrunn sker mer än studier, här hålls även konferenser och det bedrivs hotell- och restaurangverksamhet.

– Det berörs rätt kraftigt av detta. Vi har några få konferenser denna vecka och som vi kommer att genomföra, sedan stänger vi ner konferensanläggningen.

Även om köket kommer att hålla öppet för deltagarna under veckan har luncherna för de externa gästerna stängts. Lunchen, som ingår i elevernas internatkostnad, kommer att dras av från fakturan då de lämnat skolan.

"Förödande konsekvenser"

Nu förbereder sig Ole Busse för att verksamheten kan komma att stängas helt och hållet, likasom vad nuvarande och framtida förändringar kan komma att innebära för ekonomiska konsekvenser.

– Vi kommer att förlora mycket på detta om man tittar på den ekonomiska delen med vår konferensanläggning, hotell och kök. Vi har mycket inplanerat inför sommaren med mängder av kurser och konferenser. Läggs det ner kommer det att få förödande konsekvenser för oss, säger han.

Avbokningarna som kommer in försöker de att boka in på nytt till senare under året.

– Det handlar även om sommarkurserna. Vi har tankar och idéer på hur vi ska lösa det här om det skulle bli ett beslut att vi måste stänga. Vi följer det här med korttidspermittering och vad det innebär.

Annons

Skolan får statsbidrag för att finansiera lärarnas löner, men om verksamheten skulle komma att behöva stängas helt berörs 20 till 25 procent av personalen inom restaurang, hotell och konferens.

– Vi kommer ta kontakt med vår arbetsgivarrepresentant Arbetsgivaralliansen. Allt är höljt i dunkel än så länge, men vi har informerat personalen om vad som kan hända som värsta scenario. Därför kommer vi att försöka att hålla igång verksamheten så länge som vi kan.

Annons

Annons

Till toppen av sidan