Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Ingen totalförsvarsdag – även övningar kan ställas in med kort varsel

Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

Annons

Försvarsmakten följer utvecklingen av coronaviruset. Den planerade totalförsvarsdagen i april ställs in. Planerade övningar, som Aurora 20, kan också bli inställd. Men i nuläget planerar man för att den ska bli av.

– Jag ska vara ärlig och säga att det kan komma med ganska kort varsel att vissa övningar ställs in, säger Jonas Olsson, Försvarsmaktens pressekreterare.

Göta ingenjörsregemente, Ing 2, har meddelat i sociala medier och på sin hemsida att totalförsvarsdagen som var tänkt att genomföras den 25 april på Ränneslätt är inställd. Anledningen är coronavirusets spridning i landet. På Göta ingenjörsregementes Facebooksida skriver de att besökare som planerade att komma i stället får komma till nästa års genomförande.

– Det är en konsekvens av beslutet som regeringen tog om att man inte får samlas mer än 500 människor på ett och samma ställe, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

Jonas säger att Försvarsmaktens uppdrag om att upprätthålla beredskap inte påverkas.

– Vi får acceptera att det här är en extraordinär situation. Det är viktigt att vi följer riktlinjerna som Folkhälsomyndigheten ger och besluten som riksdag och regering tar, säger han.

Annons

Annons

En av övningarna som är planerade att genomföras under våren är Aurora 20 som ska pågå mellan 11 maj till 4 juni. Där ska bland annat personal från Ing 2 delta. Jonas Olsson säger att vissa övningar kan ställas in med kort varsel.

– I dagsläget har vi inte några sådana beslut. Aurora som ska genomföras i maj rullar just nu på enligt plan, säger Olsson.

Även rekrytutbildningen fortgår enligt plan, liksom den dagliga verksamheten.

– Det är inga stora förändringar som är gjorda. Mycket handlar om information. Lokalt på förbanden gör man vissa åtgärder och förbereder om soldater eller anställda skulle uppvisa symtom.

– Tjänsteresor utomlands ska inte längre göras, säger Jonas Olsson.

LÄS MER: Senaste nytt i coronachatten

LÄS MER: Corona orosmoment för lokala företag: ”Läget kan ändras snabbt”

Annons

LÄS MER: Därför genomför Försvaret Aurora 20 – och så kommer övningen att märkas i länet

I maj förra året var det många besökare som ville se förevisningarna i Eksjö. I år blir det däremot ingen totalförsvarsdag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan