Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Ensamhet bland äldre kan öka med coronasmittan

Text

Träffar ställs in, besöksförbud har införts på omsorgens boenden och alla avråds från att besöka sina äldre släktingar. Många riskerar att bli isolerade. Seniorföreningarna hoppas att kunna ta telefonen till hjälp.

Äldre riskerar att bli isolerade när många arrangemang ställs in och anhöriga uppmanas att inte hälsa på. PRO:s ordförande Kjell Wegeborn hoppas att den nya arbetsgruppen mot ofrivillig ensamhet kan fortsätta sitt arbete.

Kjell Wegeborns mobiltelefon ringer flitigt. Många medlemmar hör av sig och har frågor. Just nu är det en inställd resa som kräver kraft och energi.

– Vi skulle ha varit på Postkodlotteriet i dag, men det är inställt, berättar han.

Annons

Annons

TV4:s beslut att spela in utan publik vållar merarbete. Buss och mat har avbeställts, och alla som skulle ha följt med ska få sina pengar tillbaka. Nu finns det även farhågor att Hollandsresan den 22 april inte blir av.

Stängda gränser för resenärer

Redan den stängda gränsen mot Danmark är ett hinder, och ingen vet hur länge det varar. Av de 43 som anmält sig har 15 lämnat återbud.

Parallellt har all vardagsverksamhet på hemmaplan ställts in, från kurser till möten.

– Vi kommer att ställa in alltihop, berättar Kjell Wegeborn.

Om månadsmötet den 16 april blir av är det ingen som vet just nu.

– Det ligger i farozonen givetvis. Troligtvis kommer det att ställas in, säger Kjell Wegeborn.

Pågår arbete mot ofrivillig ensamhet

Många sociala tillfällen försvinner för Sävsjös seniorer när arrangemang ställs in. Landets invånare uppmanas dessutom att inte besöka sina äldre för att minska risken att sprida coronasmittan till denna utsatta grupp. Det kan i sin tur leda till isolering och ensamhet.

Samtidigt pågår just nu ett arbete för att fånga upp äldre som lider av ofrivillig ensamhet. En arbetsgrupp mot psykisk ohälsa har bildats och står inför en oväntad utmaning. I gruppen finns engagerade personer från seniorföreningarna som är villiga att vara medmänniskor och kanske ta initiativ till olika aktiviteter.

Telefonen ger viktig kontakt

Tanken är att hemtjänsten, biståndshandläggare och vårdpersonal ska kunna förmedla kontakten för att stimulera till sociala kontakter. Allt ska ske på den äldres egna villkor.

Annons

– Så att de känner att någon bryr sig. Det är viktigast, betonar Kjell Wegeborn.

Annons

Coronasmittan riskerar att isolera fler samtidigt som den kan bli ett hinder för fysiska möten. Det är ett problem att ta sig an. Hur arbetsgruppen kan gå vidare ska diskuteras vid ett möte denna vecka. Kanske får telefonen bli ett arbetsredskap.

– Vi kommer fortfarande att jobba med det, det är en viktig fråga. Det blir tufft det här, men jag hoppas att vi ändå kan jobba telefonledes med de här.

– Det måste vi lösa på något sätt, säger Kjell Wegeborn.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan