Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Besöksförbud på särskilt boende i Tranås

Besöksförbud har införts på Råsvägen.

Annons

Det råder just nu besöksförbud på det särskilda boendet Råsvägen och verksamheten får på flera sätt anpassa sig efter den situation som råder just nu.

Sedan onsdagskvällen råder besöksförbud på det privata boendet Råsvägen.

– Det var efter direktiven som vi fick i går och vi tyckte att det var det bästa att göra. Folkhälsomyndigheten har inte infört något helförbud, men vi tyckte att säkerheten går före och att det här var klokt att göra, säger Cathrin Kjell, Ansvar och omsorgs verksamhetschef på Råsvägen.

Innebär detta att det inte får göras besök alls?

– Allting är relativt och det är klart att om någon skulle ligga för döden så får vi göra bedömningen i det enskilda fallet. Vi har ju munskydd, handskar, förkläden och allt och är det något vi känner att vi inte kan åtgärda i efterhand så kan vi naturligtvis göra en annan bedömning i det fallet.

Annons

– Men att besöka sina äldre på ett vanligt besök kan man inte göra nu.

Har ni haft några restriktioner tidigare också?

Annons

– Vi hade en restriktion uppe på onsdagsförmiddagen om att man skulle tänka sig för om man exempelvis var snuvig eller så, men vi hann aldrig införa det förrän vi beslutade om stoppet.

– Det är lika bra att gå ut jättehårt, om man nu ens kan gå ut för hårt.

Även rutiner påverkas

Ansvar och omsorg håller sig uppdaterade om läget och det är inte bara själva besöken som påverkas, utan även rutiner. Exempelvis transporter till och från sjukhus.

– Då får vi konsultera med läkaren om hur viktigt besöket är för den enskilde eller om vi kan avvakta med det.

Hårdare krav finns även på personalen. Nu går den hårda gränsen redan vid snuva.

– Och även om de har varit utomlands, där har vi också blivit försiktigare.

Nu jobbar boendet för att minska antalet personer som kommer dit, alltså även utöver besök till de äldre. Exempel på externa verksamheter som påverkas är fot- och hårvård och gudstjänster.

Finns det någon oro kring corona som ni har fått till er från boende eller anhöriga?

– Nej, vi pratade just om det och både personal och boende har fram tills nu var väldigt lugna. Det är först nu när det börjar pratas mer om det som det är mer oro.

Beskedet om besöksförbud har tagit emot väl av anhöriga.

– Det var faktiskt ett par närstående här just när vi tog beslutet. De blev väldigt glada för att vi hade tagit ett beslut och vi ringde även runt till närstående och berättade. De tyckte att det var klokt och det verkar som många tycker att det är bra att vi tar det här på allvar.

Oklart hur länge

Hur länge besöksförbudet kommer att gälla är det ingen som vet i nuläget och för tillfället jobbar man inte ens dag för dag, berättar Cathrin Kjell

– Vi får ta det timme för timme för det ändrar sig hela tiden.

– Det är inte som vanligt här på Råsvägen just nu, men vi hoppas att det kan återgå till det normala så fort som möjligt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan