Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Flera kommande evenemang i Vetlanda kan stoppas av coronaviruset: "Måste ta allt på största allvar"

Flera evenemang i Vetlanda kan komma att ställas in till följd av det nya coronaviruset. Ett av dessa är Vetlandafesten, där Lena Philipsson kommer att uppträda.

Annons

Det nya coronaviruset lär påverka flera av Vetlandas evenemang framöver, och ett av dessa är Vetlandafesten. Under onsdagskvällen kom nämligen beskedet från regeringen att gå på Folkhälsomyndighetens rekommendationer att förbjuda offentliga sammankomster på över 500 personer.

Under onsdagen stod det klart att Jönköpings näringslivsgala, som skulle ägt rum till helgen, skjuts på framtiden på grund av oro för coronaviruset.

När det kommer till Vetlandas näringslivsgala planeras den däremot att genomföras, åtminstone som det ser ut i nuläget.

– Våra evenemang är, som det ser ut nu, inte över 500 personer. Det är över en månad kvar till näringslivsgalan, så vi följer den informationen som gäller, men så här långt planerar vi för genomföra de aktiviteter som Nuvab har, säger Nuvabs verksamhetschef Magnus Claesson och tillägger att han har full förståelse för oro, avbokningar och företagspolicys.

Annons

Galan äger rum den 24 april och de sex aktörerna bakom galan har i år satsat extra i och med att Vetlanda firar 100 år. Enligt Claesson har intresset varit desto större i år, bland annat då galan, till skillnad från tidigare år, arrangeras på en fredag.

Annons

– Det betraktas mer som en personalaktivitet och det är ett jubileumsår. Visst skulle galan eventuellt kunna vara ett evenemang för över 500 personer, men där framme är vi inte ännu.

Kvällsmackan arrangeras

Nuvabs Kvällsmacka planerades under onsdagen att anordnas i vanlig regi på torsdagen, och Nuvab hade via sin hemsida gått ut med information om hur de resonerar och uppmanade deltagare att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

– Vi har stött och blött detta i dag och har också jobbat med kommunen och andra företag. Det finns företag som inte kommer i morgon på grund av restriktioner, men jag har inte fått många avbokningar på grund av viruset, säger Nuvabs verksamhetsutvecklare Cecilia Hjort Athler.

Det handlade under onsdagseftermiddagen om fyra personer av 127 anmälda som valt att tacka nej på grund av oro eller restriktioner gällande smittospridning.

Under torsdagen gick Nuvab ut med att Kvällsmackan ställs in.

Nuvabs Kvällsmacka kommer att hållas som vanligt under torsdagskvällen, där det bland annat kommer att pratas om just coronaviruset. Några avbokningar har däremot gjorts, det berättar Cecilia Hjort Athler.

Framöver är det planerat att Nuvab tillsammans med elever från årskurs åtta under en dag ska besöka företag. Om det blir av är i nuläget oklart, vissa företag har enligt Hjort Athler besöksstopp.

Sammankomster förbjuds

Under onsdagseftermiddagen föreslog Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen att det ska införas restriktioner på allmänna sammankomster. Senare på onsdagskvällen kom beslutet från regeringen att alla offentliga sammankomster och tillställningar på fler än 500 deltagare förbjuds i hela landet. Detta gäller tills vidare från och med midnatt, natten till torsdagen.

Annons

Annons

Kommunen har ett flertal evenemang på gång i samband med sitt hundraårsjubileum, exempelvis Vetlandafesten och Diggiloo, varav det sistnämnda köpts av kommunen för att anordnas vid Tjustkulle till sommaren. Den totala budgeten, där bland annat teknik, scen, biljettförsäljning ingår, ligger på 1,8 miljoner kronor. Vad beslutet innebär för dessa arrangemang, liksom övriga, ska Vetlanda kommun nu se över.

– Det här beskedet gäller alla, oavsett om det är föreningar, företag eller kommunen som står bakom det. Skulle beslutet fortfarande gälla när vi kommer till maj betyder det att vi inte kan ha cruisingen och Vetlandafesten, som samlar mycket folk, säger Stewe Jonsson.

Stewe Jonsson, kultur- och fritidschef, hoppas att evenemangen, om de ställs in, kan anordnas senare i år.

– Det är klart att det är supertråkigt, samtidigt är det hanterbara problem i förhållande till konsekvenserna av att bli smittad, man kan ju dö av detta. Men det är klart att det ställer till det på en massa olika sätt. Håller det på länge kommer det att påverka alla stora evenemang som hålls i sommar, fortsätter han.

Ett av de kommande arrangemangen i samband med jubileumsåret är Århundradets konsert, arrangerat av Skirö AIK den 29 mars. Denna ska hållas i Withalasalen, som rymmer runt 430 personer.

Annons

– Det är ett gränsfall. Vi får titta på detta.

Kan komma skjutas på

Om kommunen eller andra arrangörer skulle bli tvungna att ställa in evenemang hoppas Stewe Jonsson att de ska kunna genomföras senare under året.

Annons

– Det är långt kvar till sommaren, man behöver inte tro att det är kört med allt som ska hända framöver. Det kan vara så att det kommer ett nytt besked längre fram om allt lugnat ner sig.

Kommundirektör Magnus Färjhage säger att kommunen följer statens och myndigheters rekommendationer, men att de avvaktar för mer information.

– Vi behöver invänta mer information och se vad det får för påverkan för vår del. Vi har inte fått någon officiell information än och vi behöver veta mer innan vi fattar några beslut, säger han under tidig onsdagskväll, innan regeringsbeskedet kom.

Ser över konsekvenser

Kommunens verksamhet förbereder sig på större konsekvenser av virusets utbrott än inställda jubileumsevenemang.

– I det arbetet vi gör nu förbereder vi oss på vilka konsekvenser det får för verksamheten om vi skulle behöva bedriva den med färre personal på plats på grund av att många är sjuka. Vad skulle det medföra och hur ska vi tänka annorlunda, så att vi är inne i den processen, säger Magnus Färjhage.

Finns det en krisplan?

– Vi har pandemiplanen, den arbetar vi med att uppdatera. Alla verksamheter ska förbereda sig och se vad för konsekvenser och påverkan en lägre bemanning skulle innebära.

Till toppen av sidan