Annons

Annons

Annons

Annons

Vetlanda

Få kvinnor på Hedersplats Vetlanda: "Jag tror att vi kommer hitta fler kandidater"

På Biblioteksgatans pelare syns stjärnor från Vetlanda, men bland de 20 finns enbart två kvinnor. Resterande är män.

Annons

På Biblioteksgatans Hedersplats Vetlanda blinkar stjärnor med namn på personer som på olika sätt haft en stor betydelse för kommunen. Men stjärnbilden har ont om kvinnor.

År 2007 var första gången som priset i form av en stjärna på Hedersplats Vetlanda delades ut. I dag finns det på Biblioteksgatans pelare 20 stjärnor uppsatta likt Hollywood Walk of Fame, och under måndagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att dela ut den tjugoförsta stjärnan till Gunilla Nordberg.

– Vi vill gärna försöka koppla det till något som är aktuellt, och då fastnade vi för Gunilla Nordberg nu när vi firar 100 år. Det är historia, vi ska minnas dåtid och dra nytta av den. När hon kom på tal var alla helt överens om att det vore jättekul att ha henne som pristagare för arbetet hon gör, berättar kommunalråd Henrik Tvarnö.

Annons

Annons

Själv följer han Gunilla Nordberg och hennes Facebookgrupp "Vetlanda förr i tia å nu mä", där han märker av att inläggen är mycket uppskattade.

– Det är jättemånga som ställer frågor och hon svarar och beskriver fastigheter och personligheter.

Få kvinnor

Men av dagslägets 20 stjärnor syns enbart två kvinnonamn: Lena Philipsson och Lina Sandell. Resterande är män, ofta från näringslivet.

– Vi är generellt sett ganska dåliga på att hitta de kvinnorna, för finns ganska många kvinnor som har gjort enormt stora insatser, säger Henrik Tvarnö.

– Vi har en lång tradition av att dela ut det till näringslivsföreträdare eller idrottspersonligheter, och bägge har en väldig tyngdpunkt på män. Där ser vi, som tur är, att det börjar bli bättre med jämställdheten vilket gör att jag tror att vi kommer hitta fler kandidater.

Viktigare att vara i livet

Även om det inte finns några direkta riktlinjer om fördelningen över kvinnor och män gällande vem som ska få utmärkelsen menar Tvarnö att det alltid brukar komma på tal i arbetsutskottet. Vad som är viktigare än könsfördelningen, anser han, är att personen ska vara i livet.

– Det är alltid roligare att ge den till någon som är i livet, att de får känna uppskattning över det som de har gjort. Många gånger är vi dåliga på att visa uppskattning, folk måste nästan gå bort innan vi gör det.

Annons

– I det stora hela är det en liten fråga när vi utser pristagaren. Det viktigaste är att vi hittar någon som vi känner stolthet över, som har gjort stora insatser, och då föll lotten på Gunilla Nordberg som verkligen passar in på det här.

Annons

Annons

Till toppen av sidan