Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Bengnér om smittade barnet: ”Den berörda skolan har kontaktats”

Text: 

Ett barn i lågstadieåldern har drabbats av coronaviruset. Ytterligare två fall bekräftades av Region Jönköpings län på onsdagen.

– Jag kommenterar inte var barnet är hemmahörande med hänvisning till patientsekretessen, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

Malin Bengnér, smittskyddsläkare, bekräftar att tre nya fall konstaterats i Jönköpings län.

På onsdagsförmiddagen meddelade Region Jönköpings län att ytterligare tre fall av coronavirus bekräftats i länet. Därmed finns i nuläget 13 konstaterade fall i Jönköpings län.

Ett av de nya fallen handlar om en man i 20-årsåldern som kommit hem från en resa i norra Italien. Mannen ska under helgen ha känt förkylningssymptom och tagit kontakt med sjukvården under antingen söndagen eller måndagen.

– Han ska ha ringt 1177 och berättat om sina symptom och på måndagen genomfördes provtagning. På tisdagen kom provsvaren som visade att han bär på coronaviruset, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare på Region Jönköpings län.

Annons

Annons

Mannen uppges ha lindriga besvär och hålls isolerad i sitt hem.

Utöver mannen i 20-årsåldern har ett barn i lågstadieåldern samt en man i 50-årsåldern blivit smittade av coronaviruset.

De är inte bekanta med varandra – men båda har varit i närkontakt med andra smittade och har hittats genom regionens smittspårning. Även de har lindriga besvär och har isolerats i sina respektive hem.

”Vill inte röja identiteten”

Malin Bengnér vill inte uppge vilken kommun de smittade personerna är hemmahörande i.

– Jag vill inte berätta det. Om det rör sig om mindre orter kan individer känna sig väldigt utpekade. Vi vill inte röja deras identitet och det finns risk att vi gör det om vi säger för mycket, säger Bengnér.

Den här informationen skapar ju en oro bland många föräldrar. Har ni förståelse för det?

– Självklart. Men jag kan försäkra alla om att vi har varit i kontakt med närstående i respektive fall och även kontaktat den berörda skolan där barnet går i.

Malin Bengnér fortsätter:

– När det handlar om det smittade barnet så blev familjen för ett tag sedan kontaktad via smittspårningen. Då hade inte barnet några symptom, utan det kom först några dagar senare. Ända sedan symptomen visade sig har barnet varit hemma och inte gått till skolan. Därför gör vi bedömningen att ingen annan elev på skolan har smittats.

Annons

Vad väntar de smittade personerna nu?

– De kommer tills vidare att hålla sig isolerade. Man ska vara hemma så länge man har symptom och ytterligare en vecka därefter. Sedan är man inte smittsam längre.

130 länsbor testade

Region Jönköpings län fortsätter arbetet med smittspårning och Malin Bengnér uppskattar att närmare 130 personer i länet testats för coronaviruset.

– Vi rekommenderar fortsatt allmänheten att vara noggrann med sin hygien och tvätta händerna. Och vid minsta oro för att man kan vara smittad ska man ta kontakt med sjukvården via 1177, säger Malin Bengnér.

Annons

Annons

Till toppen av sidan