Annons

Annons

Annons

Annons

Vetlanda

TV: Kö för marsipantårta vid öppning: "Smålands stolthet som spridit sig i Sverige"

Bagare och ägare Oskar Frising, som älskar marsipantårta, berättar att konditorer i branschen tackar Vetlanda och Småland för marknadsföringen av dagen och tårtan.

Annons

För två år sedan blev deras hyllningslåt om Smålands nationaldag en viral succé. På torsdagen kom uppföljaren från Oskars konditori och Ica Maxi.

Redan vid öppning väntade köer utanför konditoriet.

Tårta, det finns det gott om i Småland under första torsdagen i mars.

Många känner igen dem, Jakob Byskén och Martin Hamrin, från den virala succén "Fössta tossdan i mass".

Annons

Annons

Maria Börjesson, Martin Hamrin och Jakob Byskén satsar på marknadsföringen inför Smålands nationaldag.

Det är inte för intet som Ica Maxi i Vetlanda publicerar video på video på sociala medier. Deras virala filmklipp, en sånghyllning till Småländska och "fössta tossdan i mass", spreds snabbt över Sverige för två år sedan.

– Alla känner en smålänning, så folk började tagga varandra, berättar Icahandlare Stefan Bjälestig.

Under torsdagen publicerade de och Jakob Byskén, som sköter marknadsföringen, en uppföljare till den tidigare marsipantårtefilmen. I klippet skymtar Bosse Bildoktorn, Centerpartiets Annie Lööf och till och med Carl von Linné (som spelas av en person från Linnés Råshult) som alla sjunger ut sin kärlek för småländskan och tårtklassikern.

– Jag tycket att Annie Lööf är en sann smålänning, så henne kan vi inte missa. Jag mejlade en gemensam bekant och hon svarade på mejl samma kväll. Det är fantastiskt kul, glädje och stolthet är budskapet i filmen, berättar Jakob Byskén.

Inbäddat innehåll

Annons

– Vi hade roligt när vi spelade in filmen, och personalen tycker att det är jättekul. Det är prinsesstårta hela dagen, säger Oskar Frising som äger konditoriet.

Annons

"En klassiker"

Fenomenet marsipantårta och "fössta tossdan i mass" är relativt nytt, Oskar Frising berättar att konditoriet satsade på det som kommit att kallas Smålands nationaldag för cirka åtta år sedan.

– Sedan dess har det bara växt i rekordfart. Det blir rekord i år, det kan jag lova. Det var kö redan klockan sju på morgonen, säger Oskar Frising.

Han är själv engagerad i branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer som tackar Vetlanda för uppsvinget av marsipantårtor just denna första torsdag i mars.

– Hur det började har jag lite dålig koll på, men jag vet att det i Stockholm var många inflyttade smålänningar som tyckte att vi ska visa att vi kommer från Småland. Sedan när vi tog tag i det så exploderade det. Det är Smålands stolthet som spridit sig i Sverige, säger han.

– Mina branschkollegor säger det, att det här har ni gjort bra i Småland för det säljs jättemycket prinsesstårta även på andra håll i landet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan