Annons

Annons

Annons

Annons

Vetlanda

Rösta fram årets kvinnliga förebild 2020 - här är de nominerade

Annons

Vetlanda-Posten efterlyste kvinnliga förebilder och det finns gott om sådana. Vi har valt ut fyra nominerade – och nu är det upp till er läsare att rösta fram er favorit.

Internationella kvinnodagen den 8 mars närmar sig och tidningen vill därför lyfta fram inspirerande kvinnor i kommunen. Nedan presenterar vi årets fyra kandidater, där en person kommer att utses till årets kvinnliga förebild i Vetlanda 2020. Röstningen pågår till och med 4 mars.

Albulena Ibishi

Albulena Ibishi flyttade hem till Vetlanda igen efter<strong id="strong-90b684feb16ffb3d81204032f7f87ae3"> </strong> studierna och jobbar nu som brottsutredare i gruppen "brott i nära relation" hos polisen i Eksjö.

Motivering: ”Med endast 26 år gör hon skillnad och förändrar folks liv varje dag. Hon är en eldsjäl som ser människan bakom brottet hos de människor hon möter. Som utredare för brott i nära relation möter hon särskilt utsatta brottsoffer och gör det där lilla extra för att brottsoffren ska få upprättelse. Som barnförhörsledare arbetar hon med den värsta typen av fall; barn som blivit utsatta för brott. Många människor skulle rygga tillbaka och tänka att det är för tungt, men inte Albulena. Vi får ofta höra från hennes arbetskamrater att hon bemöter varje person med en öppenhet och äkthet vilket gör att jag anser att hon borde bli årets kvinnliga förebild. Hon är ett gott exempel på en stark ung kvinna med tydliga värderingar för ett bättre och tryggare Sverige.”

Annons

Annons

— Det känns väldigt ärofullt, vilka fina ord. Jag blev väldigt chockad, säger Albulena Ibishi.

Hon började plugga på Lunds Universitet efter gymnasiet har nu en kandidat- och en masterexamen i Kriminologi. Efter studierna flyttade hon tillbaka till kommunen och jobbar nu som brottsutredare i gruppen "brott i nära relation" på polisen i Eksjö. Hon är sedan ett tag tillbaka dessutom barnförhörsledare.

Albulena Ibishi berättar att hon kommer från en polisfamilj, att också hennes bror jobbar som polis, och att hon vuxit upp med den här typen av diskussioner utifrån brottsoffers perspektiv.

Vad är en kvinnlig förebild för dig?

— Det är en svår och självklar fråga. För mig är en kvinnlig förebild någon med sunda värderingar. Som vågar att lyfta fram modiga och inspirerande kvinnor.

— Att växa upp och få leva i ett jämställt förhållande är viktigt. Jag möter varje dag kvinnor som tyvärr inte lever i ett jämställt förhållande. Jag tänker extra mycket på dessa kvinnor denna dag och försöker göra skillnad.

Josefin Abel

Josefin Abel berättar har varit med i Njudungs Brukshundklubb sedan starten, när hon själv var tio år gammal.

Motivering: ”Josefin Abel gör det enorma jobbet hon gör för alla människor runt henne. Hon har stärkt brukshundsklubben och fått en vändning där till det positiva, även hjälper oss i ungdomsverksamheten att komma igång och bygga upp nått bra. Men inte nog med det så har hon hand om en supersatsning där tjejer tränar mot ungdoms SM 2020, alla inom olika hundsporter. Hon hjälper oss att vända runt hela vår mentalitet och livsstil till det bästa. Det finns ingen som inte blir peppad och positiv av att vara runt vår Josefin - plus att hon gjort 90 procent av detta under cancerbehandling. Denna starka kvinna borde få alla pris och titlar, men detta är en början.”

Annons

Annons

— Vad roligt, jag blev jätteglad. Chockad, säger Josefin Abel

Josefin Abel berättar att hon varit med i Njudungs Brukshundklubb sedan starten, när hon själv var tio år. När hon var 12 år fick hon hjälp av en medlem i klubben som berättade att hon skulle vara med och tävla. Hon kände att hon fick hjälp att växa och gärna vill ge något tillbaka.

— Jag tycker att det är så roligt att jobba med människor. Även om det är hundar vi arbetar med så är det människorna som håller i kopplet som jag vill få att växa.

Hon fick sin cancerdiagnos förra året och det är i klubben hon hämtat energi, det är där hon fortsatt kunna vara Josefin. Nu har hon precis kommit över på rätt sida och allt ser bra ut.

Vad är en kvinnlig förebild för dig?

— En person som som vågar tro på sig själv och vågar tro på andra. En person kvinna som vågar tro på det goda och vågar visa det för andra. Hon som ser det stora i det lilla. Hon dömer ingen, hon låter andra växa och hon vågar dela sitt hjärta med andra. Som vågar vara sig själv, som är rak, ärlig och kärleksfull, och som vågar visa det. Som faktiskt bryr sig och tycker om andra, visa att det är okej att vara snäll.

Nadia Kadiric

Nadia Kadiric kom till Sverige från Bosnien 21 år gammal och har sedan dess studerat och arbetat sig upp till att bli områdeschef på två kommunala äldreboenden.

Motivering: "Nadia Kadiric flytta till Sverige som 21-åring. Hon har integrerat sig i svenska samhället på kort period och utbildat sig till socionom med höga betyg. I dag arbetar hon som områdeschef inom två äldreboenden. Under åren har hon vunnit pris för bästa boende 2019 och kvalitetspris 2018. Hon är omtyckt av sin personal och anhöriga, engagerad och ställer upp i alla lägen, en fantastiskt glad person, full av energi. Hon är också mamma till tre barn med sin make och alla är aktiva inom idrotten."

Annons

– Oj, ja vad ska man säga, det lät väldigt omfattande, säger en berörd Nadia när hon får motiveringen uppläst för sig.

Annons

Hon berättar om tiden då hon först kom till Sverige från Bosnien efter krigets slut, allt för att följa sin ungdomskärlek som tidigare flytt till Sverige. Från att ha studerat på högskola till tandläkare i Sarajevo började Nadia Kadiric studera SFI och lärde sig snabbt språket.

– Under tiden som jag studerade sökte jag jobb, det fanns inga bemanningsföretag så jag gick runt och knackade dörr på äldreboenden.

Till slut fick hon jobb som undersköterska på äldreboendet Norrgården. Sedan dess har hon studerat till socionom i Jönköping, arbetat som biståndshandläggare i åtta år, och 2017 blev hon områdeschef på just Norrgårdens äldreboende, där resan en gång började.

– Jag brinner för människor, men det har varit tufft. Många har åsikter om invandrare, men jag hoppas människor får förståelse för att det är svårt komma som vuxen och invandrare till ett annat land, även om man kommer från högskolestudier i ett land i Europa. Det är en evig resa med språket, säger hon.

Nadia Kadiric är även områdeschef på Emmagårdens äldreboende, som har fått ta emot utmärkelsen bästa äldreboende kommunen.

Vad är en kvinnlig förebild för dig?

– För mig är en kvinnlig förebild någon som är en bra mamma och ändå lyckas få ihop vardagen. Den största framgången för mig är att ta hand om sina barn och få dem att lyckas i livet och att de blir bra människor. Det är framförallt det, om man tänker utanför karriären.

Elin Bexell

Elin Bexell kommer från Myresjö och arbetar aktivt med landsbygdsutveckling.

Annons

Motivering: "Elin är 28 år och jobbar på Vetlanda Kommun, först med jobbresan - att få invandrarkvinnor ut i arbetslivet, aktiv matchning och landsbygdsprojektet "Ett gott liv utan gränser" som hon jobbar med nu. Dessutom har hon en tjänst på 50 procent som landsbygdsutvecklare på kommunen. Ett jobb som hon trivs med och går helhjärtat in för, med mycket idéer. Dessutom har hon ett stort engagemang för familjen."

Annons

Elin Bexell bor i dag i Vetlanda, men berättar att hon kommer från landsbygden, närmare bestämt en bit utanför Myresjö. Därför tycker hon att sitt senaste projekt är extra spännande, nämligen ett landsbygdsprojekt beviljat av Leader Linne i samarbete med Växjö och Sävsjö kommun.

– Det är en förstudie där vi ska undersöka olika teman, som hur man kan utveckla landsbygden till mer levande för att fler ska kunna bo och verka där, berättar hon.

Dessutom har hon sedan februari en halvtidstjänst som landsbygdsutvecklare.

– Jag vet hur det är att bo på landet och jag kan förstå och känner med dem på landsbygden och vill verkligen bidra med att de ska få det bättre och att fler ska kunna bo där.

Hon har även arbetat på kommunen med aktiv matchning, alltså att hjälpa nyanlända att få jobb och komma in i arbetslivet. Därefter fick hon ta över projektet jobbresan, som går ut på att hjälpa nyanlända kvinnor med att komma in i arbete eller studier.

– Det är jättekul att kunna hjälpa till, att försöka få in alla i samhället. Jag är väldigt intresserad av människor och om man kan ha ett meningsfullt arbete känns bra att bidra med något, att man kan göra skillnad, säger hon.

Vad är en kvinnlig förebild för dig?

Annons

– Det är någon som vågar köra sin egen grej och har ett driv, men att man är en omtänksam person som bryr sig om andra människor och har respekt för dem. Min mamma är min kvinnliga förebild - så oerhört omtänksam, genuin, varm och osjälvisk. Sådan vill jag också vara som person.

Inbäddat innehåll

Till toppen av sidan