Annons

Annons

Annons

Annons

Bilsport

Prestigefylld racingserie till Anderstorp i sommar

Annons

Den 12-14 juni bjuder Scandinavian Raceway i Anderstorp in till racingfest. Det blir Sveriges första internationella bilracingevenemang sedan WTCC 2007.

Den småländska banan blev historisk kort efter att den grundats. Den anlades på rekordtid under senare halvan av 60-talet på initiativ av legendarerna Sven "Smokey" Åsberg, Bertil Sanell och Åke "Rörkrökarn" Bengtsson. Sven blev inte tagen på fullt allvar då han berättade för några journalister att VM i Formel 1 skulle hållas på banan 2 km utanför Anderstorps centrum. Det lät kanske osannolikt, men han fick rätt. 1973 hölls mycket riktigt Formel 1-tävlingen där svensken Ronnie Peterson kom tvåa. Formel 1-premiären blev succé och Scandinavian Raceway fortsatte värdskapet för VM-tävlingarna fram till 1978.

– Årets deltävling i DTM ger Sverige sitt första internationella bilracingevenemang på 13 år. Vi har väldigt höga förväntningar på helgen, säger Mattias Persson, nationellt pressansvarig för tävlingen.

Annons

Annons

Boka biljetter

DTM är en av de tyngsta racingklasserna inom bilsporten

Actionfylld tävlingsserie

DTM, Deutsche Tourenwagen Masters, grundades 1984 och är idag en av de tyngsta racingklasserna inom bilsporten.

– Vi kommer få ta del av modern elitracing på högsta nivå under de här dagarna när ett av världens största mästerskap för touring car-bilar kommer till oss här på Scandinavian Raceway, säger Mattias.

Serien har sina rötter i Tyskland och är väl förankrad i den tyska motorindustrin, men har på senare år positionerats på en alltmer internationell arena. Förutom deltävlingar i Tyskland har mästerskapet expanderat till länder som Italien, Storbritannien, Belgien och Japan – en expansion som alltså nu fortsätter med en historisk deltävling i Sverige och Anderstorp.

Chefen för DTM-organisationen är den förre Formel 1-stjärnan Gerhard Berger. Föraren, som bland annat varit teamkamrat med Ayrton Senna, har några trevliga minnen från den småländska banan.

– Jag är mycket glad att DTM kommer att tävla i Sverige för första gången, säger Berger. Det är ett spännande tillägg till vår kalender och jag är övertygad om att den svenska motorpubliken kommer uppskatta att se de här bilarna på hemmaplan. Jag har också några fina personliga minnen från Anderstorp: jag körde en Schnitzer BMW 635 CSi där på 80-talet. Det är verkligen en fantastisk bana.

Annons

Mer information

Annons

"Den enda banan i Skandinavien som ingått i F1-VM"

Rik bilsporthistoria

För svensk bilsport är banan i Anderstorp något av en helig plats. Här har mängder av internationella storheter tävlat med både två, fyra – och till och med sex hjul.

– Många förknippar nog fortfarande Anderstorp med VM-loppen i Formel 1 och road racing, säger Mattias Persson. Ronnie Peterson, Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, James Hunt har alla varit här. Kungen också. Det är fortfarande den enda banan i Skandinavien som ingått i F1-VM. Vi har till och med en unik plats i historieböckerna: det var i Anderstorp 1976 som Jody Scheckter tog den enda segern någonsin för en sexhjulig F1-bil, den legendariska Tyrrell P34.

Sven ”Smokey” Åsberg kläckte idén om att anlägga banan en sensommardag 1965. Från början var tanken att bygga en kortare anläggning för att kunna testa trimningsidéer på. Entreprenör som han var insåg han snart att det skulle bli dyrt och svårt att få ihop ekonomiskt. Lösningen var att kombinera en fyra kilometer lång tävlingsbana. Genom att låta den långa rakan få arbeta dubbelt som både raksträcka på racingbanan och som flygfält kunde ”Smokey” få in extra kapital.

– I och med DTM får vi en fantastisk chans att sätta Scandinavian Raceway och Anderstorp på kartan igen. Det finns en historia på den här banan som är av genuint idrottsnationellt intresse, och den historian ska vi ta tillvara på. Det gör vi allra bäst genom att fortsätta vara relevanta och skapa nya minnen. Det är dags att skriva nästa kapitel.

Annons

Boka dina biljetter

Annons

Gerhard Berger, chef över DTM-organisationen

Carry Mårtensson, ordförande Anderstorp Racing Club

Mattias Persson, nationell pressansvarig för tävlingen

Annons

Annons

Till toppen av sidan