Annons

Annons

Annons

Nu återvänder ljuset – och det går raskt

Text

Ser du ljuset? Då ser du helt rätt för ljuset är på väg tillbaka – i snabb takt.

I de nordligaste delarna av landet blir dagarna nu tio minuter längre per dag.

Nu återvänder ljuset i snabb takt, och snabbast går det i de nordligaste delarna av Sverige. Här en bild från Åreskutan.

Vid vintersolståndet, som inträffade den 22 december, vände det och dagarna blev sakta men säkert längre. Men från och med nu och ett par månader framåt återvänder dagsljuset i snabb takt.

Annons

– Det är främst i den allra nordligaste delen av landet som det ökar som mest nu. Det är från mitten av januari och under februari vi har den här ökningen, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Annons

Störst ökning i norr

Medan dagslängden i de nordligaste delarna nu ökar med omkring tio minuter per dag är ökningen mer blygsam i de södra delarna.

– I Götaland är det inte den största ökningen i dagslängd, men det ökar ändå med omkring tre, fyra minuter i stora drag, säger Eriksson.

– I södra delen av landet är det från februari och mars–april som vi har den allra största ökningen och då ligger det på ungefär fyra minuter om dagen.

Men att det blir ljusare bör märkas i hela landet, säger Eriksson.

– Jag skulle säga att det går att märka av både i söder och i norr.

Från polarnatt till midnattssol

Det är framförallt under våren och hösten som förändringen i dagslängden går snabbt, enligt SMHI. Och varför den är som mest drastisk och märkbar längst i norr beror på att man under ett år går från en ytterlighet till en annan – från polarnatt till midnattssol.

Att dagslängdens ökning skiljer sig mellan norra och södra delen av landet beror på att jordaxeln lutar, enligt SMHI.

Kan man se några andra vårtecken än dagslängden redan nu?

– Rent meteorologiskt är det just att solen börjar märkas av allt mer och stiga allt högre på himlen, säger Charlotta Eriksson.

Britta Kramsjö/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan