Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Stopp, det räcker – inga fler besparingar i skolan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Det räcker nu, inga fler besparingar i skolan. Lärare och övrig skolpersonal måste ges rimliga förutsättningar att kunna fullfölja sitt uppdrag, det vill säga att utbilda och undervisa våra barn. Dessutom förtjänar både barn och pedagoger en lugn och trygg arbetsmiljö, allt annat är fullkomligt oacceptabelt”, förklarar en grupp med Tranåsföräldrar i en insändare.

Annons

Tack för er uppmärksamhet. Vi vill inleda med att rikta ett stort tack till föräldrarepresentanterna i BU-rådet på Fröafallsskolan, som i Tranås Tidning den 5 december 2019 så bestämt sa ifrån. Deras insändare bidrog till att även vi nu på detta sätt sluter upp bakom dem i ledet.

För som ni säkert förstår kära politiker och tjänstemän, så är Fröafallsskolans föräldrar långtifrån ensamma om sin oro. Tvärtom är vi många som känner oss både frustrerade och oroade, och som därför står bakom vartenda ett av de ord som BU-rådet på Fröafallsskolan så väl formulerade. Likaså visar även de boende i Linderås sitt tydliga missnöje, när de tidigare i höstas demonstrerade mot planerna på en eventuell nedläggning av bygdens skola, vilken för övrigt även blev omtalad i flertalet medier. Även fackliga representanter inom skolans värld reagerar nu starkt mot bu-nämndens beslut om en kraftigt minskad budget.

Vi är således många som nu tydligt säger: stopp, det räcker - inga fler besparingar! Det är helt enkelt inte rimligt att ytterligare skära ner på en så fundamentalt viktig verksamhet som skolan, oavsett hur ansträngd den ekonomiska situationen än är. Lärare och övrig skolpersonal måste ges rimliga förutsättningar att kunna fullfölja sitt uppdrag, det vill säga att utbilda och undervisa våra barn. Dessutom förtjänar både barn och pedagoger en lugn och trygg arbetsmiljö, allt annat är fullkomligt oacceptabelt. Redan pressade lärare ska inte ytterligare behöva ”trolla med knäna” för att få skoldagen att gå ihop. Priset som betalas blir alltför högt - för alla i skolan, men framförallt för barnen. Barnen har inte heller någon möjlighet att välja, och saknar dessutom en stark röst att kunna påverka. Därför höjer nu vi föräldrar våra röster istället. För deras skull.

Annons

Annons

Långsiktiga lösningar, som kostar på lite mer inledningsvis, måste få gå före kortsiktiga besparingar. Vad som vinner i längden verkar ni ju dessutom redan känna till. Cecilia Axelsson beskriver ju uttryckligen i Tranås Tidning den 9 december hur kommunen nu planerar att tillsätta fler chefer i skolledningen. En åtgärd som inledningsvis kommer att generera högre kostnader, men som dock förväntas spara pengar på sikt. Politiker och tjänstemän - varför resonerar ni inte likadant när det gäller verksamheten i stort? Att ännu hårdare dra åt svångremmen för en redan pressad verksamhet, kan inte vara den enda lösningen, det måste helt enkelt finnas andra sätt.

Och ja, vi hör era argument: ”vi måste ha en ekonomi i balans”, ”vi gör så gott vi kan” - självklart förstår vi att detta inte är en enkel uppgift, men då får ni gott visa på ytterligare ansträngningar! För märk väl, vi kräver inga extravaganta utsvävningar, endast att skolan ges de nödvändiga resurser som krävs för att också kunna nå upp till vad Tranås kommun enligt lag har att följa i sitt åtagande som huvudman. Men hur är det egentligen med den ”lilla detaljen”? Kommer skolan framledes kunna fullfölja sina åtaganden, med kraftigt minskade anslag? Om man lyssnar till vad verksamhetens representanter själva säger, så nej.

I den konsekvensanalys som Fröafallsskolan gjorde inför beslutet om en minskad budget för år 2020 (vilken ni också tagit del av inför ert beslut), lyfter rektor och personal fram flera tydliga exempel på hur de planerade besparingarna också förväntas påverka verksamheten mycket negativt. ”Sämre måluppfyllelse”, ”fler kränkningar” och ”minskad trygghet för eleverna” är bara några av de konsekvenser som förväntas, vilka alla är nog så bekymrande.

Annons

Annons

Särskilt anmärkningsvärt är dock skolans beskrivning av hur man med minskade resurser inte längre förväntas kunna hjälpa de elever som är i behov av extra anpassningar eller särskilt stöd. Som en direkt konsekvens av besparingarna ser skolan sig alltså framledes tvingade till att helt eller delvis bryta mot vad som är kommunens lagstadgade skyldighet. Med anledning av detta returnerar också rektor Frida Nässelblad avslutningsvis sitt delegerade arbetsmiljöansvar per den 1 januari 2020. Allvaret i situationen är således svårt att ta miste på. Ovanstående konsekvensanalys avser Fröafallsskolan, det är dock inte särskilt svårt att anta att situationen även är likartad på övriga skolor runtom i kommunen.

Så politiker och tjänstemän i Tranås kommun - hur bemöter ni detta? Har Tranås kommun några särskilda skäl att inte längre följa vad som står i lagen? Eller bortser ni helt sonika från vad som står där? Vilka argument har ni i så fall för detta? Vi är många, både föräldrar och skolpersonal, som önskar ta del av ert resonemang kring dessa frågor. Avslutningsvis, till alla politiker och tjänstemän med mandat att påverka besluten om skolans framtid i Tranås kommun - tänk om, tänk större, tänk annorlunda. Men gör det nu, för klockan tickar.

Hälsningar, följande föräldrarepresentanter ur Junkaremålsskolans BU-råd F-6, med flera:

ARON AFZELIUS

MIKAEL ARGUS

SUSANNE ARGUS

ERIKA IVARSSON

MAGNUS IVARSSON

LISA KARLSSON

Annons

MATILDA LARSSON

LINN LÖFQVIST

CHRISTOPHER NORDELL

HANNA NORDELL

JOHAN NYMAN

LINDA NYMAN

PÄR NÄSSIL

Annons

GUSTAV ROSÉN

ANNA SÖDERHJELM

ANN-LOUISE WENNBERG

PETTER WENNBERG

LÄS MER: Besparingar väntar skolan i Tranås: ”Det blir ett stålbad”

LÄS MER: Läsare rasar mot skolbesparingarna

LÄS MER: Ny ledning för Tranås skolor

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy