Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Ledare: Viktiga läxor för Januaripartierna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Hotet om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är avvärjt.

Annons

Givet läget var måndagens besked om reformeringen av Arbetsförmedlingen det bästa som kunde hända.

Så var hotet om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) avvärjt. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna meddelande på måndagen att de kommit överens om justeringar i den stora reformeringen av Arbetsförmedlingen, som är en del i Januariavtalet mellan de fyra partierna. Tidsplanen förlängs med ett år och reformen ska inte längre vila på lagen om valfrihetssystem (LOV), vilket var fallet i den ursprungliga avtalstexten.

Justeringarna är direkta svar på de ultimativa krav som Moderaterna och Kristdemokraterna ställde i förra veckan, och på de punkterna var de överens med Vänsterpartiet.

Givet läget var det här det bästa som kunde hända. Reformen är Centerpartiets skötebarn, men att vägra svara mot en riksdagsmajoritets krav hade varit svårsmält efter allt Annie Lööfs prat om att sätta sakpolitiken i centrum under regeringsbildningen förra hösten. Lika svårsmält hade det varit om oppositionen gått vidare med misstroende, särskilt som M och KD bedyrat att tilltaget gällde sakpolitik och inte chansen att fälla en minister för att skaka Januarisamarbetet.

Annons

Annons

En minoritetsregering har inget annat val än att ta hänsyn till riksdagen för att i möjligaste mån få igenom sin politik. Det gäller den här minoritetsregeringen precis som det har gällt även för de som har byggt på den gamla blockpolitikens förhållanden. Det som gör att den här turbulensen sticker ut är att ett misstroendehot har riktats mot ett enskilt statsråd utan något påstående om att hon skulle ha misskött uppdraget, samt den tilltagna portion politiskt spel som finns bakom oenigheten i sakfrågor. Vilket speglas väl i kommentarerna till beskedet.

L-ledaren Nyamko Sabuni avfärdade i en kommentar till DN att Vänsterpartiet skulle ha påverkat Januaripartiernas besked. Hon har rätt så till vida att partiet inte bjudits in till något förhandlingsbord och att det fortfarande syns väldigt lite V-politik i reformen. V vill inte reformera Arbetsförmedlingen eller veta av några privata aktörer över huvud taget.

Ulf Kristersson (M) avfärdade Sabunis uttalande som "nonsens". Han har i sak rätt i att V har påverkat genom att bilda majoritet med den övriga oppositionen. Om inte V hade funnits hade regeringen inte behövt ta hänsyn till kraven från M och KD.

Sakpolitiskt finns det nackdelar med att skjuta upp reformen. Bantningen av Arbetsförmedlingen har redan påbörjats och att vänta till 2022 med reformen försätter myndigheten i ett slags limbo under tiden. Fördelarna överväger dock. Att så snabbt driva igenom en total omgörning av en viktig myndighet med en lågkonjunktur runt hörnet hade varit riskfyllt. Erfarenheterna av att tillämpa LOV på arbetsmarknadsområdet är inte heller goda.

Sista ordet om Arbetsförmedlingens omstöpning lär inte vara sagt. Inte heller lär Vänsterpartiet ha skramlat med vapnen för sista gången.

Förhoppningsvis blir Januaripartierna bättre på att se motelden komma efter den här erfarenheten.

Annons

Annons

Till toppen av sidan