Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Aneby Centrala öster

Trots föräldrarnas oro – farlig korsning kommer inte åtgärdas

Janette Tensén, t v, och Emelie Ander är två av tre författare till medborgarförslaget om ökad trafiksäkerhet i Grännakorset.

Annons

Ökad trafiksäkerhet önskas i Grännakorset. Men svaret på ett medborgarförslag är det just nu inte är aktuellt med några åtgärder.

Att mycket trafik och många tunga fordon passerar i korsningen Grännavägen-Jönköpingsvägen är inget nytt. Att det brister i säkerheten, inte minst för oskyddade trafikanter, har framförts vid flera tillfällen.

I vintras skickade Emelie Ander, Janette Tensén och Rebecca Paulson ett medborgarförlag. I det framfördes önskemål om förbättrad säkerhet vid övergångsstället, precis norr om korsningen. Det motiverades framför allt med att många barn rör sig i området, på väg till och från Park- och Furulidskolan.

Annons

Annons

Svar på motion

Allmänna utskottet har nu ett förslag till svar på motionen, som så småningom ska klubbas av kommunfullmäktige.

Syftet med medborgarförslaget anses vara mycket gott och i enlighet med pågående trafiksäkerhetsarbete. AU påpekar att det dock är Trafikverket som är väghållare för Jönköpingsvägen samt Grännavägen norr om korsningen och alltså ansvarar för drift och underhåll där.

Sedan medborgarförslaget lämnats in har kommunen och Trafikverket tillsammans tittat på den aktuella korsningen. De är överens om att åtgärder kan vidtas för att förbättra säkerheten. Beskedet från Trafikverket är att man just nu inte har några pengar till det.

Kommunen kommer dock att ha fortsatta kontakter med myndigheten, i syfte att få till stånd trafiksäkerhetsåtgärder i den aktuella korsningen. Av svaret framgår bland annat också att medborgarförslaget ska finnas med som ett underlag i framtida trafiksäkerhetsarbete i kommunen.

Kan lämna över

Nämnas kan också att Trafiksäkerhetsverket meddelat att man kan tänka sig att lämna över väghållarskapet till Aneby kommun, som i så fall får svara för drift och skötsel av gatorna i framtiden.

Här påpekar AU att det förstås är förenat med stora kostnader, vilket måste vägas och prioriteras mot andra behov och önskemål i kommunen i stort.

LÄS MER: Bidrag till nya gång- och cykelvägar

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy