Annons

Annons

Annons

Annons

Nyhetssnack

Hall Media lanserar nyhetspodd

Reportrarna bakom Hall Medias nyhetspodd är, från vänster: Inger Abram Ohlsson, Anette Svensson, Joel Jonsson och Johan Nordenström.

Annons

Från och med torsdag kommer Hall Media att kunna erbjuda sina läsare en nyhetspodd varannan vecka. ”Nyhetssnack” blir namnet och som det låter ska man vända och vrida på de senaste nyheterna och granskningarna gjorda i hela länet.

– Väldigt spännande att få jobba med en ny plattform, tycker poddredaktören Joel Jonsson.

Inbäddat innehåll

– Jag har länge velat arbeta med ljud, en väldigt stor publik får sina nyheter genom poddar i dag och det är på tiden att även Hall Media finns med där, tycker Joel Jonsson, som till vardags är deskreporter på JP.

Startskottet för podcaster brukar härledas till när ett gäng programutvecklare på Apple förenklade inhämtningen av ljudfiler från bloggar runt 2003. Därefter spred sig fenomenet snabbt. I Sverige slog nätlyssnandet igenom 2006 och anses i dag vara det kanske effektivaste och ”friaste” sättet att presentera aktuella ämnen på, nischade som bredare.

Annons

– Podden ligger i tiden, de flesta går med lurar eller snäckor i öronen på stan. Så vi vet att intresset finns och Nyhetssnack blir ännu ett sätt att sprida den journalistik vi gör, säger Patricia Svensson, Hall Medias onlinechef.

Annons

I dag visar undersökningar att över hälften av internetanvändarna i Sverige lyssnar på poddar. För Hall Media är Nyhetssnack den fjärde podden i ordningen, de andra är 036hockey, 036fotboll och Smålands Litteraturpodd.

Snacket ska handla om Hall Medias senaste nyheter och granskningar, men även om andra aktuella händelser i länet och om hur Hall Media jobbar. Podden kommer att behandla frågor från hela länet och innehålla material och ämnen från Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter, Smålands-Tidningen, Smålands Dagblad, Vetlanda-Posten och Tranås Tidning.

Vid sin sida har redaktören tre rutinerade journalister: Inger Abram Ohlsson, som bland annat har fokus på regionfrågor, Johan Nordenström, kommunreporter i Jönköping och Anette Svensson, reporter, ansvarig för JP:s familjesidor och krönikör.

– En stark trupp med vitt skilda ansvarsområden, ett teamwork, det gör det extra spännande, tycker Patricia Svensson.

– Med projekt av det här slaget upptäcker man att det gått omkring personer med fler talanger på redaktionen, som alla kan tillföra något till satsningen.

Utöver de ständiga poddmedarbetarna kommer även andra reportrar från tidningarna att dyka upp i podden och berätta om sina granskningar, reportage och snackisar.

Ett nytt Nyhetssnack ska släppas varannan torsdag förmiddag. Avsnitten spelas in dagen före.

– Det är svårt att göra bra radio. Hall Media sysslar i vanliga fall med text och bild, så det här ser vi som ett experiment. Men vi har förberett oss så gott det går och gjort flera testavsnitt, säger Patricia Svensson.

Annons

Annons

– Det här blir ju vår fjärde podd, men den första nyhetspodden, innan har det ju handlat om nischade poddar.

Hur långa blir avsnitten?

– De kommer att bli runt en halvtimme långa, lite beroende på innehållet. Det kan bli längre om det till exempel är något ämne som behöver mer utrymme, säger Joel Jonsson.

Vet ni något om första avsnittet?

– Det kommer bland annat att handla om den suicidpreventiva veckan, här har vi ju redan publicerat några artiklar. Sedan ska vi följa upp och snacka runt dessa är det tänkt, säger Joel Jonsson.

– Målet är också att vi ska ha med Jönköpingsprofiler i Nyhetssnack; politiker, nöjesprofiler med flera. Det blir inom kort, säger Joel Jonsson.

Inbäddat innehåll

Läs mer om ämnena i premiäravsnittet:

Fotnot: Vad tyckte du om första avsnittet av Nyhetssnack? Vad vill du höra mer, eller mindre av? Har du tips till vår poddredaktion? Hör av dig till våra reportrar på nyhetssnack@hallmedia.se!

Till toppen av sidan