Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Insändare: Spira har både mjuka och hårda värden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik på insändaren "Sälj ut Spira"

Hur politiken väljer att fördela medborgarnas skattepengar är inte något jag som tjänsteman ska lägga mig i. Men jag vill gärna ge lite breddat perspektiv på er insändare och samtidigt skicka med en fundering.

Familjeföreställningen Olga kastar lasso gjorde succé på Spira 2018 och återvänder nu för att spelas på kulturhuset även i höst, ett exempel på verksamheten för de 25 000 barn som årligen upplever kultur genom Smålands Musik & Teater.

En sak är säker och det är att det var ett modigt och framåtriktat beslut att bygga Kulturhuset Spira, av då ansvariga politiker. Deras satsning och dagens fortsatta stöd och utveckling av verksamheten, som 2021 fyller tio år, visar på en verklig vision om ett attraktivt län.

Att satsa på kultur är en investering i samhället, i näringslivet och i medborgarna. Utöver trendigare, mjuka värden finns ”en nytta”, för den som tycker om att fokusera på det. Vi ser det till exempel i besöksnäringen i form av bussarrangörer som satsar på resor hit, vilket medför hotellnätter och så vidare. Förvisso mest ”till nytta” för Jönköpings kommun. Men att Jönköping är en attraktiv stad är förstås positivt för hela länet. Att människor trivs här. Att det finns något att göra när du har stängt för dagen, när sista kalkylen är gjord och datorn har satts på stand-by.

Annons

Annons

Att det här finns ett liv värt att leva tror vi bidrar till din vilja att bosätta sig här. Och studier stöder den tesen.

Kulturhuset Spira är utöver sin funktion också en tämligen stor arbetsgivare med cirka 100 tillsvidareanställda. Totalt skickar vi ut 2 500 lönespecifikationer per år, vilket motsvarar totalt 210 heltidsanställda. Vi har fantastiska medarbetare med mycket hög kompetens inom en rad olika yrken. Allt från musiker och skådespelare till perukmakare, kostymörer och marknadsförare, som förutom att göra sitt jobb inspirerar unga människor att för egen del drömma om mer än möbelindustri och logistik. Personer, som genom sitt val att verka i länet, dessutom själva ger en direkt ekonomisk återbäring till samhället i form av inköp, boende, skatter och så vidare.

Varje år kommer drygt 100 000 besökare till våra konserter och föreställningar på Spira och på andra platser i länet. Av dem är 25 000 barn. Att vuxna medborgare också behöver kultur skulle verka märkligt att argumentera för ens men det är glädjande att så många av framtidens vuxna redan nu får uppleva professionell scenkonst, genom föräldrar och skolor inte minst, i närområdet.

I er insändare menar ni att det är synd att inte fler kan ta sig till Spira, samtidigt som ni menar att huset ska säljas. Vi tar gärna en dialog med alla som har idéer om hur vi löser det förstnämnda. Det andra får mig att undra om ni även anser att till exempel våra museer, simhallar och bibliotek borde vara till salu?

Per-Ola Nilsson

Verksamhetschef Kulturhuset Spira

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan