Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tranås centrum

Nära 100 konstnärer intar Storgatan

Vackra glasföremål i diverse olika färger från Konstrakan i Tranås. Dagen då Storgatan smyckas med tre kilometer konst.

Annons

Keramik, glas, akvareller och fotografier – ja, listan kan göras lång över de olika konstföremål som finns att beskåda under Konstrakan i Tranås.

Den 24 augusti är det dags igen.

Det är Tranås handel och kultur- och fritidsförvaltningen som årligen arrangerar Konstrakan.

Konstrakan i Tranås är speciell. Vid liknande evenemang runt om i landet besöker publiken olika konstnärer och ateljéer. Här kommer konstnärerna till publiken och ställer alltså ut längs hela Storgatan.

Claes Sjökvist, kultur- och ungdomssekreterare, berättar att det i år rör sig om nära 100 utställande konstnärer.

Annons

Annons

Det brukar vara trångt på Storgatans trottoarer under Konstrakan.

Förutom en stor variation av motiv och tekniker i konsten, bjuds det på sång och musik från ett par scener.

– Förra året uppmanade vi konstnärerna att även stå och måla och vara ”in action”, vilket många anammande. Det blev väldigt spännande och trevligt. Vissa hade även prova-på aktiviteter som framför allt barnen fick testa.

Tävlingen ”Leta detaljer” hade ett annorlunda pris förra året, ett självporträtt av konstnären Zakarias Kramer. Ett koncept som återkommer även i år.

– Det tyckte vi var väldigt trevligt. Det blir en liknande tävling där man ska leta detaljer i konsten längs med Storgatan. Vi ska även försöka använda den slogan vi fick in också.

I tävlingen ingick nämligen att skriva en egen slogan till Konstrakan och Tranås 100-årsjubileum. Ulrika Sätermo utsågs till vinnare med sin slogan: ”Åren går, konsten består, Tranås firar 100 år”.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy