Annons

Annons

Annons

Annons

Aneby

Integration för kommunen

Text: 

När skolåret började föreläste Charbel Gabro för lärare och andra kommunanställda. Han talade om flykt och utanförskap i en föreläsning som väcker starka känslor.

– Man behöver bli berörd för att förstå vad som händer människor som är på flykt, säger han.

"Det måste beröra, det är bara så vi kan förstå och förändra", säger Charbel Gabro som föreläste för kommunanställda i Aneby konserthus.

För många kommunanställda i Aneby var det första arbetsdagen efter semestern. Grundskolelärare var tillsammans med personal från socialtjänsten, brandkåren och kyrkan inbjudna till en föreläsning av ett annorlunda slag.

Annons

Annons

Charbel Gabro, som ibland kallas Integrationisten, har vunnit flera priser som föreläsare. Han talar från egen erfarenhet av kulturmöten och utanförskap. Dessutom låter han åhörarna delta i övningar som väcker starka känslor.

– Det måste beröra, det är bara så vi kan förstå och förändra, säger Charbel Gabro.

Han börjar föreläsningen med omskakande bilder av människor på flykt. Charbel Gabro väntar några ögonblick innan han tackar landet som gav honom skydd:

– Tack Sverige för att ni tog emot mig när jag flydde, säger han.

Som liten kom han till Sverige med sina föräldrar och sex syskon. Familjen flydde Syrien för ett liv i frihet - men tillvaron i det nya hemlandet blev tuff. Föräldrarna hade svårt att hitta sin plats och barnen upplevde ett starkt utanförskap.

När han blev vuxen tydde ingenting på att Charbel Gabro skulle bli en framgångsrik föreläsare. Han var länge vilse men lyckades till slut vända det negativa till något positivt.

Tuffa övningar

Efter vändpunkten har han engagerat sig för att hjälpa andra att förstå utanförskap. Han började att föreläsa, hålla i utbildningar och workshops, och är ofta anlitad av kommuner, företag och myndigheter.

Han jobbar med värdebaserade övningar som handlar om att utsätta sig för det okända. Det ger ibland starka reaktioner.

– Vi behöver sätta ord på det som är svårt, säger han.

Annons

Riktiga möten

Sverige har förändrats mycket sedan hans familj anlände för mer än 30 år sedan.

– Problematiken med utanförskap har blivit tydligare. När min familj kom hit handlade det om det mest akuta, om bostäder.

Annons

Det är till stor del rädsla som motverkar inkludering, menar Charbel Gabro. Rädslan för det okända finns på båda sidor och uppstår när människor från olika bakgrunder inte umgås, aldrig möts på riktigt.

– Integration börjar i privatlivet, inte med politik. Det måste börja med dig och mig.

Annons

Annons

Till toppen av sidan