Annons

Annons

Annons

Jönköping

Varning för vägglöss i loppisfynden – så känner du igen typiska tecknen

Text

Under sommarmånaderna är det många som passar på att köpa begagnande möbler på loppmarknader. Men det gäller att se upp – om du har otur kan fyndet bära med sig oväntat besök i form av vägglöss.

Från att ha varit näst intill utrotade är vägglöss nu en allt vanligare företeelse i svenska hem.

Det är Länsförsäkringar som slår larm om att saneringarna av vägglöss blir allt vanligare i Sverige – sedan 2014 har de ökat med 60 procent, enligt statistik från Anticimex.

Annons

Förutom illvilliga blodsugare som följer med hem i resväskan efter utlandssemestern, finns det också en risk att vägglössen gömmer sig i begagnade sängar, soffor och andra stoppade möbler.

Annons

Enligt försäkringsbolaget är det därför en god idé att ta en grundlig koll innan du slår till på loppisfyndet.

– Typiska tecken på vägglöss är svarta prickar - vägglusens spillning, och skalbitar, men har möbeln stått oanvänd ett tag kan vägglusen ha gått i dvala och då är det svårare att upptäcka, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Viktigt att rengöra ordentligt

Vägglöss kan vara knepiga att bli av med – det kan ta allt ifrån ett par dagar till flera månader att sanera bostaden. Därför tipsar Susanne Fagerberg om att alltid rengöra nyinköpta, begagnade möbler ordentligt.

– När du köpt en begagnad möbel bör du dammsuga den ordentligt, särskilt i resårer, dragkedjor och där det finns skrymslen, som i skarven mellan ben och möbel. Tvätta textilier i 60 grader eller värmebehandla dem i torktumlare i plastpåse i 60 grader.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan