Annons

Annons

Annons

Annons

Österbymo

Uppemot 500 väntas besöka musikfest i skogen

Spelstämman i Spakarp går av stapeln i helgen och är öppen för fler instrument än dragspel. Bilden är från ett annat år.

Annons

Spel i buskarna hela natten lång. Det är vad besökarna kan förvänta sig på "Bälgdrag och strängknäpp", helgens dragspelsstämma i Ydreskogarna.

Mellan Svinhult och Ydrefors ligger Spakarp. För fjärde året i rad anordnar ett gäng entusiaster dragspelsstämma på gårdens marker. Folk brukar komma redan på torsdagen och slå upp sina husvagnar. Men det är lördagen som är den stora dagen.

Vid invigningen spelar musikerna tre-fyra låtar gemensamt i en jätteorkester och fortsätter sedan i mindre konstellationer.

Annons

– Vi håller på så länge vi orkar, spelar ute i buskar och på campingen. Om det regnar har vi "banjobaren" och ett gäng är i fårhuset, ett annat i ladugården, säger Håkan Lindgren, en av arrangörerna.

Annons

De räknar med mellan 400-500 besökare under två dagar.

Gemensamt spelande är en del av programmet på "Bälgdrag och strängknäpp".

Vad är grejen med dragspel?

– Vi som är till åldern komna växte upp med dragspel och sen började det försvinna. Men med Bosse Larsson kom ett uppsving och nu går det tillbaka igen. Om man lyssnar på radio hör man knappt en dragspelslåt.

Håkan Lindgren tycker att stämman är viktigt just för att bevara dragspelstraditionen. Även om de flesta är män över 60 år kommer det några kvinnor och flera yngre mellan 20 och 30 som börjat intressera sig för dragspel.

Till toppen av sidan