Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

KD:s bakslag – tappar väljare efter abortdebatten

Annons

Kristdemokraterna tappar väljarstöd, enligt SVT/Novus senaste mätning.

Partiet minskar med 2,3 procentenheter i juni jämfört med maj, en statistiskt säkerställd förändring. 7,7 procent av tillfrågade väljare säger att de skulle rösta på KD om det var riksdagsval i dag.

– Med största sannolikhet så har det här att göra med abortfrågan, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

KD:s partiledare Ebba Busch Thor har de senaste veckorna varit i öppet bråk med den tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, som nyligen meddelat att han lämnat partistyrelsen och sin roll som andre vice partiledare. Grälet har sin bakgrund i diskussioner om huruvida Lars Adaktusson har informerat partiledningen om hur han röstat i abortfrågan.

Annons

Annons

Mätningen visar även att Moderaterna nu är större än Sverigedemokraterna, något som är statistiskt säkerställt. M lockar 18,8 procent av de tillfrågade, jämfört med SD:s 16,7 procent.

I föregående månads mätning var M och SD ungefär lika stora – med 17,7 respektive 17,6 procent.

Övriga förändringar i undersökningen är inte statistiskt säkerställda.

Novus har intervjuat 2 746 personer via telefon, sms och post mellan den 3 och 23 juni. Det är 52,9 procent av de som söktes i undersökningen.

TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy