Annons

Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

”Ta chansen att prata alkohol”

Text: 

Så här runt valborg landar Tonårsparlören i brevlådan hos alla hushåll med åttondeklassare. Kommunens fältassistenter hoppas skriften kan peppa föräldrar till att prata alkohol med sina tonåringar.

”Ta chansen att prata alkohol med din tonåring”, uppmanar fältassistenterna Marita Johansson och Ninni Stenhoff alla föräldrar apropå att Tonårsparlören nu delas ut till alla hushåll där det finns åttondeklassare.

Sedan några år tillbaka är Tonårsparlören ett säkert vårtecken. Den lilla handboken uppdateras varje år och är framtagen av Systembolagets dotterbolag IQ.

Annons

Alla föräldrar med barn som fyller 14 under året får skriften hemskickad.

Annons

– Parlören ger råd om hur man som förälder ska förhålla sig till alkohol gentemot sin tonåring, säger fältassistenterna Marita Johansson och Ninni Stenhoff.

– I årskurs åtta, eller under våren och sommaren innan de börjar nian, gör tonåringar ofta sin alkoholdebut.

Samtidigt som detta är ett välkänt mönster som håller i sig, ser de som fältassistenter att alkoholkonsumtionen faktiskt totalt sett gått ner bland ungdomar i den här åldern.

– Fler av dagens åttondeklassare har antingen inte testat alkohol än eller dricker mindre än unga gjorde tidigare, säger Ninni Stenhoff.

– Det finns andra sätt att umgås numera, till exempel via sociala medier och spel. Och vid datorerna dricker de inte, säger Marita Johansson.

Belyser attityder

De tycker Tonårsparlören tar upp de flesta frågor, både sådana som föräldrar kan ha själva och få från sina tonåringar.

– Fortfarande säger många ungdomar i enkäter att första gången de drack blev de bjudna på alkohol hemma, säger Ninni Stenhoff och Marita Johansson.

– Vid det här laget skulle man ju kunna hoppas att alla hört att all forskning visar att ungdomar som får smaka alkohol hemma oftast inte dricker mindre, utan snarare mer än dem som inte blir bjudna hemma.

Just sådana attityder tycker de Tonårsparlören belyser väldigt bra. Visst, för dem som redan haft en tonåring i familjen är mycket välbekant, men det tillkommer alltid föräldrar som de här frågorna är nya för.

Annons

Annons

Dålig hjälp

– Parlören tar till exempel upp hur man som förälder ska ställa sig till att skicka med tonåringen alkohol när han eller hon ska ut en kväll. Det är bra att få veta att de flesta tonåringar inte dricker mindre på grund av det, utan ofta mer genom att de får tag på alkohol från annat håll också.

Deras tips är att som förälder ta sig en stund att läsa Tonårsparlören och sedan låta den ligga framme, exempelvis på köksbordet.

– Det kan vara ett sätt att få igång samtalet, att våga fråga och prata, säger fältassistenterna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan