Annons

Annons

Annons

Annons

Redaktionchef Patricia Svensson tycker till

Krönika: Varför skulle jag ta den där sprutan?

Patricia Svensson, onlinechef på Hall Media.

Annons

Jag var inte ens fyllda 30. Kände mig stark, frisk och odödlig. Så varför skulle jag ta den där omdiskuterade sprutan?

Vissa händelser etsar sig fast i någon särskild kammare av hjärnan, som gör att inte bara skeendet utan också konkreta citat, känslor och upplevelser går att förnimma även ett decennium senare.

Jag jobbade som nyhetschef på en redaktion i Sundsvall när Sverige skulle spruta sig till skyddet mot svininfluensan och vaccinationsprocessen bar naturligtvis högt nyhetsvärde. Inte minst minns jag dåvarande landstingets och myndigheternas jakt på lämpliga vaccinationslokaler – och reaktionen på redaktionen när vi fick veta att Bergsåkers travbana utanför staden skulle förvandlas till Pandemrixcentral.

Bilderna mina kollegor kom tillbaka med från besöket var oförglömliga. Köerna snirklade sig både långa och breda utanför travanläggningen och folk väntade i timmar på sina stick.

Annons

Fick skäll av vänner

Influensan och vaccinationen mot den var vad vi i medierna brukar kalla en riktig snackis – men inget man skvallrade lättsamt om utan snarare diskuterade med högt allvar och stort intresse.

Annons

Personligen var jag likgiltig. Jag som sällan var sjuk, inte hade några barn i hemmet och i övrigt mest var hungrig på livet kände att en vaccination med något vi fick veta ganska lite om var högst omotiverad.

Det ska sägas att jag fick lite skäll, inte minst av den jämnåriga vännen, lika frisk och kry som jag, som var så orolig för smittan att han kvällstid satte sig i bilen och körde många mil till en vårdcentral som enligt ryktet erbjöd kortare väntetid på sprutan.

Jag struntade i sticket – väldigt många andra gjorde det inte. För en del av dem gick livet vidare. För andra förändrades det för all framtid. Och deras berättelser kan vi berätta nu.

Månader av research

Vid årsskiftet berättade Anna Kuylenstierna, en av journalisterna i Hall Medias granskningsnav, att hon träffat en person som råkat illa ut av vaccinationen. Plötsligt insåg vi att hela tio år hade gått efter utbrottet – och började forska i vad som hänt med alla dem som drabbades negativt av den kontroversiella vaccinationen. Vi har träffat läkarna som jobbade med vaccinationerna, vi har intervjuat ministern som gav löften och människorna som blev sjuka av sprutan som skulle hålla dem friska.

Den här serien har inget syfte att reda ut om det var rätt eller fel att vaccinera sig. Den frågan kan inte få något entydigt svar. I stället handlar det om att minnas och kanske, med händelserna i backspegeln, finna nya tankar om pandemin som satt så djupa spår i både individers och myndigheters historia.

Har du en egen berättelse om hur du påverkades? Berätta gärna om dina erfarenheter via mejl, sociala medier eller telefon – vi lyssnar gärna.

Ofta är det just det som kan göra skillnad. Kanske inte för det förflutna – men för framtiden.

Annons

Annons

Till toppen av sidan