Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Aneby Centrala öster

Så här mycket bostad får man för lönen

I Aneby får den som köper en villa 22 kvadratmeter för en årsinkomst. Det visar en kartläggning som Länsförsäkringar gjort.

Försäkringsbolagets fastighetsförmedling gör varje år en sammanställning av genomsnittliga inkomster och bostadspriser i Sverige. Det sker med hjälp av siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB och Svensk Mäklarstatistik.

Kartläggningen går ut på att ta reda var i Sverige man får mest boyta i relation till årsinkomsten på individnivå.

Resultatet visar att villaköpare i Aneby med en genomsnittlig årsinkomst på 274 000 kronor får 22 kvadratmeter boyta. Det ger kommunen placering 95 på rikslistan.

Annons

Annons

Plats 26

Den som i stället köper en lägenhet får 61 kvadratmeter yta för årsinkomsten. På den listan hamnar Aneby på plats 26 bland landets kommuner.

Flest kvadratmeter villa, 118 kvadratmeter, får man i Ragunda i Jämtlands kommun och minst, endast 5 kvadratmeter, får köparen i Lidingö kommun.

När det gäller bostadsrätter toppas den listan av Strömsund i Jämtland, där en genomsnittlig årsinkomst ger hela 531 kvadratmeter boyta. Minst boyta, 5 kvadratmeter, får lägenhetsköparen i Stockholms stad.

– Vår undersökning visar att bostadspriserna skiljer sig väldigt mycket över hela landet, men att även löneskillnaderna är markanta, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Läs mer: Priserna fortsätter uppåt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy