Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Stort test: Så här bra är de alkoholfria ölen

Text

Ibland är det inte läge för alkohol, men man kanske ändå vill dricka en öl. Vad finns det för alternativ på marknaden? Testpanelen satte sig ner och testade ett urval av alkoholfria öl.

Testpanelen bestod den här gången av Sophia Magasanik, Hanna Källqvist, Johan Elfström och Michael Joelsson.

Det finns många olika anledningar till varför man inte vill dricka alkohol. Då kan det vara perfekt läge att ta en Alkoholfri öl. Just alkoholfria ölen kanske inte har det bästa ryktet rent smakmässigt, men hur ser det egentligen ut nuförtiden med det? Tidningens testpanel satte sig ner för att testa tio olika öl som finns tillgängliga antingen på Systembolaget eller välsorterade matbutiker.

Testpanelen är den här gången Johan Elfström (JE) som är kvällsredaktör på printavdelningen, Hanna Källqvist (HK) som är sociala medier-ansvarig på Hall Media, Sophia Magasanik som är tf nyhetschef för SmT-gruppen samt Michael Joelsson som är en av redaktörerna för Helg-bilagan.

Annons

Annons

Fotnot: Alla öl är 33 centiliter i storlek. Priserna kan variera beroende på affär.

A ship full of IPA alcohol free, Brutal Brewing | Pris: 13.90 kronor

JE: 4,0. Ship full of IPA i starkölsformat är en favorit sett till smak och pris, och det är bara att konstatera att nollprocentsvarianten inte är långt efter. En rejäl humlesmocka föder en saftig beska med tydliga nyanser. Ett bra matöl som faktiskt smakar på riktigt.

HK: 3,5. I likhet med den alkoholstinna varianten är det här i humligaste laget för mig – men det är ju bara en fråga om tycke och smak. Det här är en öl med trevlig färg och bra balanserad beska, här ligger det helt uppenbart både hantverk och eftertanke bakom. Som helhet ett riktigt stabilt alkoholfritt alternativ.

MJ: 4,0. Föredömlig färgnyans och en icke alkoholhaltig humlebomb. För mig som gillar humliga öl är det här en riktig hit, för de som gillar mer balanserade eller mjukare öl kanske den inte går hem lika väl. Men det är ändock en väldigt välgjord öl som få skulle avfärda helt. Det här är helt klart testets bästa öl.

SM: 4,0. Mycket trevlig färg – men knappt någon doft överhuvudtaget. Smaken är dock desto starkare, och har en stark humlekaraktär. Överlag är även denna svår att särskilja från deras alkoholhaltiga öl. I kombination med nästan helt uteblivna doften är den mäktiga smaken något av en överraskning, och kanske hade de tjänat på en mer välbalanserad helhetsupplevelse. Extra plus i kanten för att ölen inte innehåller några skumma tillsatser.

Snittbetyg: 3,88 (BÄST I TEST)

Burgenfels | Harboe bryggeri, Danmark | Pris: 6.90 kronor

JE: 1,0. Hej och hå. Burgen Fels är en representant för hur alkoholfritt öl smakade i begynnelsen. Det inte bara luktar sirapslimpa, smaken är vrålfadd i kombination med en extrem honungssötma. Lätt kväljande öl som faktiskt i det närmaste är odrickbart.

Annons

HK: 1,0. Det här var ju ingen hit. Smakar som en fadd lager som någon har doppat en sked honung i - sötman är brutal och det är svårt att tänka sig i vilket sammanhang man skulle vilja dricka detta.

Annons

MJ: 1,5. Som en Skogaholmslimpa ungefär. Brödig och något söt utan någon större substans. Tyvärr tar just sötman över för mycket efter ett tag och det gör att den faller en hel del. Utöver den finns det tyvärr inte så mycket mer att tala om när det gäller smaker. Undvikes helst.

SM: 2,0. Mycket brödig doft och smak – men här vinner doften styrkemätningen jämfört med smaken. Aromen kompletterar dock brödet med en klick av honung. Med andra ord lämnar den en med smak av en afternoon tea med bröd, honung och kallnat te. Jag kan inte avgöra om det är bra eller dåligt, men det är ju i alla fall inte en smak av öl.

Snittbetyg: 1,38

Easy Rider Bulldog non-alcoholic IPA | Gotlands Bryggeri | Pris: 15.90 kronor

JE: 3,0. Det finns mycket citrus i såväl doft som smak och att Easy Rider till viss del är ett veteöl går ej att ta miste på. Ett fräscht öl med en hel del karaktär som passar utmärkt till måltid. Det finns dock en godishint i eftersmaken som jag inte blir riktigt klok på...

HK: 2,5. För den som gillar sura veteöl är det här en stark utmanare – jag är vanligtvis inte en av dem. Men här finns karaktär och frisk citrus-smak som skickligt döljer det faktum att alkoholen saknas. En bra öl i sin egen rätt, och plus för fin etikett!

MJ: 3,5. En trevlig arom som drar sig lite åt det belgiska ale-hållet. Veteinslaget i ölen slår igenom ordentligt - och det är bra. En frisk och trevlig öl som jag inte skulle skicka iväg om jag fick den serverad. Gotlands Bryggeri brukar var bra på att göra bra bruksöl och den här är absolut gjord i samma anda.

Annons

SM: 1,5. En sur veteöl i kvadrat, minus alkoholen – men det sistnämnda känns faktiskt inte. Trots den initiala surheten går ölen snart över i en blommig och frisk eftersmak. Produkten känns genomarbetad och överlag som ett bra hantverk. Jag ska lägga korten på bordet och erkänna att veteöl sällan faller mig i smaken, men jag får ändå erkänna att bryggeriet har lyckats.

Snittbetyg: 2,63

Annons

Eriksberg Hovmästarlager | Carlsberg Sverige AB | Pris: 11.90 kronor

JE: 1,0. En djup bärnstensfärg lovar runt...men håller tunt. Lite sötma kan skönjas, men det är också allt. Eriksberg är något så unikt som ett öl som i princip helt saknar smak. Gör om och gör rätt!

HK: 1,5. Det är den här typen av öl som ger de alkoholfria varianterna dåligt rykte – för det här smakar nästan ingenting. Det enda som kan skönjas är en sötma som är lika oväntad som oangenäm. Den djupa fina färgen är i princip det enda på plussidan här – men var kommer den ifrån egentligen?

MJ: 1,5. Jag skulle nog be hovmästaren att ta tillbaka den här ölen faktiskt. Söt och obalanserad i den lilla smak som kommer fram. Men mest är det en intetsägande upplevelse som inte levererar varken det som etiketten eller den annars fina färgen utlovar.

SM: 1,5. Mycket söt doft – men otroligt (!) vag smak. Det är en svår öl att bedöma, då den verkligen inte smakar något. Innehållstexten utlovar en ”fyllig kropp” men jag, liksom resten av sällskapet, känner den inte alls. Den får dock ett relativt högt betyg, eftersom avsaknaden av smak ändå betyder att den i alla fall inte är äcklig.

Snittbetyg: 1,38

Henry & His Science | Mikkeller, Danmark | Pris: 24.95 kronor

JE: 2,5. En kraftigt men samtidigt lite skum doft. Mikkeller brukar ju experimentera en del, och så har också gjorts här. En stunden går tankarna åt surölshållet, andra är läsk det som poppar upp. Någon beska göre sig icke besvär och det är svårt att bli riktigt klok på denna brygd – den smakar inte illa, men när ska den drickas?

Annons

HK: 1,5. "Microbiologically flavoured ale”, står det på etiketten, och om det innebär mindre smak av öl och mer av ett kemiexperiment så är jag helt med. Här finns nästan övertydliga toner av passionsfrukt och syrligt godis, vilket gör att jag tänker på läsk snarare än öl. Innovation och experimenterande vill man ju gärna uppmuntra, men i det här fallet känns resultatet mest forcerat.

Annons

MJ: 3,5. Kanske inte vad man traditionellt tänker när alkoholfri öl kommer på tal, men jag gillar det. Den luktar förvisso kattpiss, men smakar dock betydligt bättre än så (tror jag). Den lite suröliga smaken är fruktig (känns som persika) och en frisk fläkt bland de alkoholfria alternativen trots avsaknad av den mer sedvanliga ölsmaken.

SM: 2,0. Även här har vi en lukt, och inte en doft. Ursäkta min franska, men lukten går inte att beskriva på något annat sätt än när man har ätit alldeles för mycket sparris – ni förstår vart jag är på väg med den här beskrivningen. Smaken är dock helt annorlunda, men med det sagt inte bra. Ölen är mycket (!) söt, men det ska sägas att det inte finns minsta spår av ölsmak i drycken, utan smakar precis som det iste man kunde köpa på PET-flaska tidigt 2000-tal.

Snittbetyg: 2,38

Testpanelen bestod den här gången av Sophia Magasanik, Hanna Källqvist, Johan Elfström och Michael Joelsson.

Eriksberg Hovmästarlager.

Stockholm Fine Festival Non Alcoholic.

Annons

Burgenfels.

Nils Oscar Alkoholfri.

Henry & His Science.

A ship full of IPA alcohol free.

Annons

Easy Rider Bulldog non-alcoholic IPA.

Sigtuna Non Alco Pale Ale.

Innis & None Pale Ale.

Mariestads Alkoholfri.

Innis & None Pale Ale | Innis & Gunn, Skottland | Pris: 13.90 kronor

JE: 2,0. En angenäm om än ganska svag doft. Smaken påminner en del om smått överjäst frukt och ölet är väl sött för att passa undertecknad. Beskan är hyfsad, men eftersmaken fadd. Nja...

Annons

HK: 2,0. För mig är Innis & Gunn en favorit i den klassiska skolan, men tyvärr håller den alkoholfria varianten inte alls samma nivå. Här kan man ana en frisk smak av aprikos, men sötman slår igenom för mycket och på fel sätt.

MJ: 3,0. Söt men med en hyfsad beska bakom. Eftersmaken är dock inte helt hundra och smakerna i sig försvinner väldigt snabbt. Kanske inte en törstsläckare en varm dag, men duglig vid längre samtal runt krogbordet.

SM: 2,0. Doften av mörkt rågbröd säger tyvärr mycket lite om smaken. Visserligen har Innins and nones alkoholfria en aningen söt beska, men smaken försvinner väldigt snabbt. Tjänar på att serveras riktigt kallt, och skulle möjligtvis fungera som vinteröl i en nedsläckt lokal med läderfåtöljer.

Snittbetyg: 2,25

Mariestads Alkoholfri | Spendrups | Pris: 11.50 kronor

JE: 1,0. Detta torde vara en storsäljare i det alkoholfria ölsortimentet, man undrar verkligen varför. Ölet inte bara luktar disktrasa, det smakar dessutom påtagligt ofräscht. Usch!

Annons

HK: 1,0. Går du på lokal och ber om en alkoholfri öl, så är risken stor att du får just en Mariestad. Det är ju synd, för nästan allting annat är bättre än detta. Den unkna doften följs upp i smaken, och slutresultatet är sällsynt oattraktivt.

MJ: 1,0. Vi är nog rörande överens i den här panelen, Mariestad är inget att ha. Till att börja med så finns det en något unken smak som förstör upplevelsen, att den dessutom doftar ungefär likadant hjälper inte. Det här är en alkoholfri öl som får mig att vilja dricka alkohol.

SM: 1,0. Den är ölen doftar inte – den luktar. Redan innan man stoppat nosen i glaset sprider sig en lukt något unket, som en blöt hund. Efter den blöta hundens intåg går det dessutom bara utför, för smaken är inte bättre. Det är en öl som lyckas med att vara både för söt, för sur, och mycket kvalmig på samma gång. Den här föll mig verkligen inte i smaken, men eftersom resten av juryn påpekade att jag inte får sätta en nolla i betyg ger jag den ett högre än vad den förtjänar.

Annons

Snittbetyg: 1,00 (SÄMST I TEST)

Nils Oscar Alkoholfri | Nils Oscar AB | Pris: 15.90 kronor

JE: 3,5. Se där! Det går att göra god alkoholfri öl. Nils Oscar håller ju bra klass i vanliga fall och här visas att de även kan hantera bärs utan alkohol. Syrlig doft, rund, lite metallisk, smak och en frisk beska parat med en lång och välbalanserad eftersmak gör detta till en alltigenom positiv upplevelse.

HK: 3,5. Bäst i test! Här finns en väldigt trevlig pale ale-karaktär med en fin beska som stannar kvar - alkoholen saknar man inte. Raka fina smaker och inga konstigheter skvallrar överlag om ett gott hantverk. Stiligt!

MJ: 3,5. En av de ölen som kommer närmast ”riktig” ölsmak i testet. Eftersmaken är metallisk men samtidigt frisk. Inget att anmärka på annars när det gäller smakerna. En angenäm öl som passar perfekt till maten.

SM: 3,5. Syrlig doft och med en lätt metallisk eftersmak – en av kvällens bästa öl. Man känner tydligt den klassiska pale ale-smaken, och det går knappt att förstå att den är alkoholfri. Den metalliska smaken som är tydlig till en början blandar sig snart med övriga smaker. Överlag ett mycket bra alternativ för den som inte vill tumma på smaken, men gärna på alkoholhalten.

Annons

Snittbetyg: 3,5

Sigtuna Non Alco Pale Ale | Sigtuna Brygghus | Pris: 16.90 kronor

JE: 3,0. Intensiv doft, snärtig beska men tyvärr lite väl söt. Sigtunas Napa är en lätt grumlig, tämligen stram brygd som känns välgjord och anpassad till mat. Lite mindre sötma och detta hade varit en given favorit.

HK: 3,0. Luktar som en NAPA ska, och smakar till viss del som en också. Beskan är fin och det där "juiceiga" finns där, men slutresultatet blir ändå lite tunt när sötman slår igenom aningen för mycket. Någonting saknas här för att smaken ska bli komplett.

Annons

MJ: 3,0. En frisk första smak och en helt ok beska. Men tyvärr så är den lite för tunn i smaken för att jag ska känna att den verkligen uppfyller det potential som man kan ana i grunden. En bra sommaröl som säkert kan svalka i hettan men kanske inte förför smaklökarna.

SM: 3,5. Doftar och smakar precis som en NAPA – men saknar en sista kläm. Det finns en välavvägd beska och sötma, med ett tunt metalliskt inslag som blandar sig väl. Tyvärr är det något som saknas i smaken, men det är svårt att avgöra om det är alkoholen, eller något annat som saknas. Överlag en god öl, som känns som ett bra alternativ om man inte vill varva alkoholhaltig öl med vatten, utan ändå hålla smaklökarna igång.

Snittbetyg: 3,13

Stockholm Fine Festival Non Alcoholic | Krönleins Bryggeri AB | Pris: 9.95 kronor

JE: 2,5. Brödig, lätt unken doft som får varningsflaggen att stiga. Men Stockholm överraskar positivt. Smaken må vara tunn och flyktig, men är alls inte oangenäm. Visst handlar det om ett mainstreamöl men som törstsläckare en solig sommardag passar Stockholm utmärkt.

HK: 2,0. Festivalreferensen är tydlig – här snackar vi blaskig bärs i plastglas. Här går det att ana en viss beska, men överlag är smaken minst sagt anonym och den som finns försvinner snabbt. Inte äckligt - inte minnesvärt.

MJ: 2,0. Ljus klassisk lager utan allt för mycket smak, så att ölen är sprungen från den gamla festen Stockholm Water Festival känns passande. Lite för vek i både arom och smak för att jag ska vilja dricka den här särskilt ofta, men är absolut inte odrickbar.

SM: 2,5. Mycket vag doft, men med en klassisk lagersmak. En typisk sommaröl som bör avnjutas i en solvarm park eller på en festival (vilket namnet också lovar). Tyvärr bleknar smaken mycket snabbt, möjligtvis för att den saknar alkoholsmaken som annars kommer med en lager – men som sagt, en helt OK och vanlig sommarlager.

Snittbetyg: 2,25

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan