Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Ledare: Inte en millimeter till bondehatarna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

I gårdagens tidning kunde man läsa om böndernas oro inför framtiden.

Utan lantbruket stannar Sverige.

Flera bönder är inte bara oroliga för att sommarens extremtorka ska återvända utan också för hot och trakasserier. Oron har spridit sig och LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) i Jönköping menar att många i medlemskåren har skrämts till tystnad. Man vågar helt enkelt inte delta i diskussionen som tidigare då man är rädd för konsekvenserna om man uttrycker "fel åsikter".

Annons

Annons

Tyvärr har den svenska samhällsdiskussionen en tendens att enbart ha en tanke i huvudet åt gången. Lite förenklat så fokuserar man enbart på en enda sak. När det gäller hot brukar det vara våldsbejakande islamism förutom i somras när det ersattes av diskussioner om nazister i Almedalen.

Militanta djurrättsaktivister var i fokus i början av 2000-talet och då som nu kunde de ibland bemötas med en överslätande attityd, där det ibland kunde höras något i stil med ”vem var inte själv radikal när man var ung” eller ”de brinner ändå för ett gott syfte”. Men faktum kvarstår: Dessa så kallade aktivister är beredda att använda våld och skrämma andra till tystnad.

Det är därför samhället måste garantera hjälp till bönderna och det handlar inte bara om ordningsmakten. För det handlar inte bara om deras yttrandefrihet utan också om säkerhetspolitik. Sveriges livsmedelsförsörjning är beroende av inhemska producenter som känner sig trygga i sitt dagliga arbete. Det är därför som vi behöver våra bönder och det är därför som de behöver höras i samhällsdiskussionen. Om det blir kris kommer Ica och Coop helt enkelt inte kunna hjälpa oss.

Den som hotar att utöva våld mot en lantbrukare i politikens namn ska mötas precis som den nazist, islamist eller vänsteraktivist som med våld vill genomföra sina politiska mål.

Annons

Hot och våld hör helt enkelt inte hemma i den politiska debatten. Oavsett om avsändaren är vegetarian eller inte. Polisen och rättsstaten måste se till att skydda våra bönder, för det är rent ut sagt ett misslyckande när lantbrukare inte vågar delta i en debatt som handlar om just lantbruk, det vill säga allas vår försörjning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan