Annons

Annons

Annons

Österbymo

Glädjebeskedet: Alla hyresgäster får fiber

Text

Alla Ydrebostäders hyresgäster och boende på Solängen får fiberanslutning under 2019. Kommunen satsar 2,3 miljoner kronor för att göra detta möjligt.

Alla boende på Solängen och alla Ydrebostäders lägenheter får fiber under 2019, lovar Urban Tordsson, Ydrebostäders vd och teknisk chef i Ydre kommun.

”Det väl vore sjutton om inte kommunens äldre skulle ha samma möjligheter som övriga. Allt mer sker ju genom bredband och wifi numera”, säger kommunalrådet Anna-Lena Svensson (s) om partiets motion som vann gehör.

Alla Ydrebostäders lägenheter får fiberanslutning när Ydre kommun satsar 2,3 miljoner på snabbare uppkoppling.

– 2,3 miljoner kronor kan kanske verka vara en stor summa men det är väldigt många som får nytta av pengarna, kommenterar Urban Tordsson, teknisk chef i Ydre kommun tillika vd för kommunägda Ydrebostäder.

Annons

Annons

Tordsson hade tagit fram den tjänsteskrivelse som låg till grund för kommunstyrelsens beslut om bredband och wifi till kommunens bostadsbestånd.

Han berättar att trots att det finns ett väl utbyggt kommunägt fibernät i kommunens tätorter har cirka 200 av Ydrebostäders lägenheter saknat fiberanslutning. Fram tills nu, vill säga.

För efter att Socialdemokraterna skrivit en motion i ämnet beslutade kommunstyrelsen nyligen att lägenheterna i Ydrebostäders hela hyresfastighetsbestånd ska fiberanslutas. Samma sak beslutades i fråga om ett 80-tal boenderum på vård- och omsorgsboendet Solängen.

– Vi räknar med att fiberanslutningarna kommer att ta ungefär ett år. Så under 2019 ska alla dessa rum och lägenheter få fiber, förklarar Urban Tordsson.

Lika för alla

Till flera av hyresfastigheterna finns redan fiber framdraget. I de fallen saknas bara fastighetsnät som kan ge varje enskild lägenhet fiberanslutning.

Till övriga hyresfastigheter behöver det först schaktas för att få fram fibern.

– Fiberanslutning efterfrågas mer och mer och nu får vi ett likartat upplägg som gör det lättare när våra hyresgäster flyttar mellan olika boendeformer, säger Tordsson.

Äldre vill koppla upp

Han tänker då särskilt på när någon flyttar från bostadsbolagets fastigheter till kommunägda Solängen.

– Ja, för efterfrågan på fiberanslutning följer inte riktigt generationsgränserna som många kanske tror. Det finns redan äldre som ligger i framkant och inte kan tänka sig att flytta någonstans där de inte kan vara uppkopplade, fortsätter Tordsson.

Annons

Äldres behov av uppkoppling ska därför inte underskattas, varken i dag eller för framtiden, menar han.

Annons

Kommer ikapp

På senare tid har fibernätet byggts ut på bred front och i snabb takt på Ydres landsbygd.

– I nuläget ligger vi ganska långt framme med fibern på landsbygden. På rätt många håll har faktiskt landsbygden nästan bättre anslutning än tätorterna. Men den här satsningen innebär en bra uppryckning även i tätorterna. Nu får fler ett bra uppkopplat liv, som det heter i reklamen, säger Urban Tordsson.

Nöjt i S-ledet

Socialdemokratiska kommunalrådet Anna-Lena Svensson är nöjd med att motionen vann sådant gehör.

– Vi är väldigt nöjda förstås. Frågan kom upp genom att vi tyckte att det väl vore sjutton om inte kommunens äldre skulle ha samma möjligheter som övriga. Allt mer sker ju genom bredband och wifi numera. Och det är ju inte bara Solgårdens äldre som behöver bra uppkoppling, det gäller personalen och verksamheten minst lika mycket, säger hon.

När frågan diskuterades i partigruppen blev de medvetna om att inte heller Ydrebostäder hade 100-procentig fiberanslutning.

– Och det är förstås jätteviktigt att ha lägenheter med bra uppkoppling för att kunna konkurrera på bostadsmarknaden. Vi kan inte erbjuda dem som vill flytta in något halvmossigt, säger Anna-Lena Svensson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan