Annons

Annons

Annons

Annons

Korsberga

Nu ska Sveriges lantbruksplast återvinnas i Korsberga

Nästan 20 000 ton lantbruksplast samlas in varje år i Sverige. Fram till nu har all den plasten skickats utomlands.

Annons

I höst kommer Sveriges första produktionsanläggning för att återvinna lantbruksplast att startas i Korsberga.

— Jordbruksplasten är ypperlig att återvinna och vi har stor användning för råvaran här i Sverige, säger Ingemar Andersson, entreprenör.

Det svenska lantbruket använder omkring 20 000 ton plast varje år i form av bland annat ensilage, odlingsfilm och säckar. Plast som hittills till stor del gått till export för att återvinnas utomlands.

Nu ska det nystartade företaget Kretslopp och recycling AB (KRS) ändra på det efter att ha fått insamlingsuppdraget av branschföreningen Svensk ensilageplast retur.

Annons

Ansvar över plasten

— Det är stora öar med plast i haven och det är inte svårt att räkna ut att det vi skickar från Sverige hamnar där. Jag tycker att vi har resurser i Sverige att återanvända och göra nytt material av det istället, det känns bättre, säger Ingemar Andersson, entreprenör och grundare av KRS.

Annons

Eftersom de nu kommer att ta hand om plasten själva så har de en helt annan kontroll över hela kedjan, från insamling till nytt material.

Projektet stöds av Naturvårdsverket som har gett ekonomiskt genom bidrag via Klimatklivet. Även Lantbrukarnas riksförbund har gått in som delägare för att stödja verksamheten.

Mycket plastindustri i länet

I augusti kommer maskinerna till Korsberga och under hösten beräknas den nya anläggningen för att återvinna lantbruksplast att dra igång. Lokalerna i Korsberga har tidigare använts just för insamlingen, det man gör nu är att utvidga verksamheten till egen återvinning.

— Placeringen är rätt central för vår del, lokalerna passade och Vetlanda kommun har varit tillmötesgående. Plus att det finns mycket plastindustri i Jönköpings län som förbrukar den här råvaran, säger Ingemar Andersson.

Första året räknar de med att kunna återvinna 12 000 ton plast, men på sikt vill de återvinna allt som samlas in. Målet är att den insamlade plasten ska återanvändas på ett hållbart och cirkulärt sätt.

Satsningen innebär också att det blir 15-20 nya arbetstillfällen i kommunen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan