Annons

Annons

Annons

Annons

Smålands litteraturpodd

Smålands Litteraturpodd med Ylva Lindberg i studion

Annons

Har sociala medier saboterat vår koncentrationsförmåga? Har vi ro att läsa böcker för att slappna av, eller är det något man måste anstränga sig för att göra? Och varför är det lättare att titta fem timmar på Netflix, än att läsa i fem timmar?

I Litteraturpoddens sjuttonde avsnitt möter vi litteraturvetaren Ylva Lindberg i studion för att prata om koncentration för litteratur.

I ett experiment och en digital detox tidigare i veckan läste Litteraturpoddens programledare Sophia Magasanik och Emilia Söelund varsin Augustnominerad bok – i en lång, livesänd maratonläsning. I fem och en halv timme satt programledarna i varsin soffa och läste tyst för sig själva, en upplevelse som var lika delar smärtsam och jobbig, som en spännande litterär upplevelse.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Experimentet var även en kommentar på samtiden – idag kan vi sitta bredvid vår partner, barn eller vän i soffan och skrolla i Facebooks flöde, medan det känns onaturligt att sitta bredvid någon och ta sig tid att läsa.

Hur blev det såhär?

Litteraturvetaren Ylva Lindberg, Jönköping University, gästar studion för att prata om koncentration, läsande – och hur den snabba, digitala samtiden påverkar vår förmåga att ta till oss litteratur.

Emilia Söelund, Ylva Lindberg och Sophia Magasanik diskuterar litteratur, och hur den digitala samtiden påverkar vår koncentration i senaste avsnittet av Litteraturpodden.

Sophia Magasanik och Emilia Söelund (och katten Findus i förgrunden) under experimentet.

Smålands Litteraturpodd görs av Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund samt Hall Medias biträdande livechef och sociala medieansvarig Sophia Magasanik. Gäst i studion är Ylva Lindberg, docent i litteraturvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation.

Annons

Annons

Till toppen av sidan