Annons

Annons

Annons

Annons

Supertjuren från Vetlanda krossade motståndet: ”Var outstanding”

Rolf och Elisabet Svenssons charolaitjur Gabriel av Backgården utsågs till den finaste och bästa tjuren av alla på Elimia lantbruksmässa i onsdags.

Annons

Tjuren Gabriel från Gettinge Rosendal utsågs till den bästa tjuren av alla. Han slog ut samtliga tjurar av andra raser.

Det var på Elmia lantbruksmässan på torsdagen som en internationell jury bedömde tjurar från olika raser.

— Hereford, simmental, angus.... De stora giganterna om man säger så. I juryn ingick en jury där var och en representerade en ras. De fick inte rösta på sin egen ras, precis som i Melodifestivalen där man inte får rösta på sitt eget land. Man ser till historik och avelsvärde. Min tjur var outstanding. I ringen var det lika mellan två tjurar, även om man inte pratade högt om detta, berättar Rolf Svensson vars tjur Gabriel kammade hem förstapriset.

Annons

Annons

När tidningen når honom på torsdagen står han och fönar Gabriel som precis tvättats och schamponerats. Det har blivit en hel del sådant under mässan. På torsdagen ska Gabriel tävla i ytterligare en klass, men bara med charolaistjurar.

— Men den stora dagen var igår. Gabriel har väckt stor uppmärksamhet här på Elmia.

Inte bara äran vann Gabriel, ägarna kammade hem en prissumma på 15 000 kronor.

Vad ska ni göra med prissumman?

— Det blir nog en skidresa, vi har fantiserat om det eftersom vi jobbar rätt mycket. På somrarna är vi hemma i Sverige, svarar Rolf Svensson.

Belönas Gabriel på något vis?

— Han tvättas och schamponeras varje dag men han ska också få lite extra kraftfoder när han kommer hem.

Fotnot: Sire-priset är ett kvalitetspris för landets mest välmeriterade, äldre tjurar. Förkortningen står för Svensk Individprövad Robust Elittjur.

Annons

Annons

Till toppen av sidan