Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Aneby

Hela listan: Så fördelas toppjobben i Aneby kommun

Nu har alliansen förshandlat färdigt. Fr v Tobias Kreuzpointner, Anna Ekström, Caroline von Wachenfeldt och Bengt Samuelsson.

Annons

Nu kan de politiska uppdragen i styrelser och nämnder fördelas. Det står klart efter hårda förhandlingar i alliansen.

De fyra borgerliga partierna i kommunfullmäktige har efter valet fortsatt majoritet och har aviserat att man fortsätter att styra. I gårdagens tidning tippade Lars-Erik Fälth (C) att förhandlingarna skulle bli klara nästa vecka.

Det gick snabbare än så. Efter en överläggning i torsdags kväll kunde alliansen på fredagen presentera hur uppdragen ska fördelas mellan partierna.

Eftersom Centern, trots en viss tillbakagång i valet, fortsatt är störst i alliansen står det nu klart att Beata Allen får uppdraget som kommunstyrelsens ordförande och alltså blir kommunalråd på heltid efter Fälth. Hon väljs formellt av kommunfullmäktige.

Annons

De fyra partiföreträdare, Bengt Samuelsson (KD), Tobias Kreuzpointner (C), Caroline von Wachenfelt (M) och Anna Ekström (L) som tidningen träffat vittnar om hårda förhandlingar.

Annons

– Vi är inte helt nöjda, säger Caroline von Wachenfelt och fortsätter:

– Eftersom vårt parti ökade så mycket i kommunvalet och nu är nästan lika stort som Centern tycker vi att vårt toppnamn Mats Hansson borde ha fått jobbet som kommunstyrelsens ordförande. Men nu får vi helt enkelt acceptera situationen.

Kvartetten påpekar att det under förhandlingarna handlat om ge och ta. Med tanke på att det inte finns så många poster går det inte heller att fördela dem så att det blir 100 procent rättvist i förhållande till respektive partis storlek.

– I vår lilla kommun är det också extra viktigt att få till ett bra lag. I grunden är vi överens om politiken och har till exempel en gemensam budgetberedning. Men naturligtvis kan var och en inte alltid få igenom sin åsikt.

Noterbart är att Liberalerna, med två mandat i fullmäktige, får det tunga uppdraget som ordförande för sociala utskottet.

– Det är ett stort förtroende vi fått. Våra medlemmar får föreslå vem i vårt parti som ska den uppgiften, säger Anna Ekström.

Framöver ska alliansen presentera en gemensam ”regeringsförklaring”.

– Vi har rätt bra koll på vad de olika partierna fört fram i sina valmanifest.

Det gäller att enas om vad kommunen ska satsa sina resurser på och för alliansen känns det viktigt att göra en prioriteringslista.

Annons

Annons

– Vi vet att de närmaste åren blir riktigt tuffa ekonomiskt. Jämfört med grannkommunerna har Aneby hittills klarat sig bra, men nu får vi ta det fall som andra hade för flera år sedan.

I många andra kommuner i Sverige har kommunvalet resulterat i att en del oheliga allianser bildats. Nämnda kvartett tror det är en styrka att ingen förändring väntar i Aneby.

– Vi har en stabil allians. För Anebys bästa är målet att hålla ihop den.

Läs mer: Hon är redo

Läs mer: Väljer att ligga lågt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy