Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Inte avgjort vem som blir kommunalråd

Text

Nu är det helt klart att Centerpartiet fortsatt är det största partiet i alliansen. Men än är det inte avgjort vem som får posten som kommunstyrelsens ordförande.

Beata Allen vet ännu inte om hon blir Anebys nästa kommunalråd.

Även om C tappade något i valet till kommunfullmäktige fick partiet flest röster i alliansen i Aneby. De fyra borgerliga partierna behåller också majoriteten i kommunens högsta beslutande organ.

– Vi är glada över att vi behåller vår placering som näst störst i kommunen och att alliansen har stärkt sin position, säger Beata Allen (C).

Eftersom Lars-Erik Fälth har aviserat att han ska trappa ner, är hon Centerns nya toppnamn och en kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd. I väntan på det slutgiltiga resultatet från valet valde Allen att ligga lågt.

Annons

Annons

Det gör hon även nu.

– Jag förstår att många vill ha besked om vem som ska bli kommunalråd i Aneby efter Fälth, men allt måste ha sin ordning och vi får ta en sak i taget, säger hon.

I dag (läs tisdag) väntar en första förhandling. Som alltid är det kommunfullmäktiges största parti, alltså Socialdemokraterna, som bjuder in till den.

– Då ska alliansen lägga fram att vi vill fortsätta att styra Aneby. Såvida inget överraskande inträffar lär det bli ett kort möte.

Förhandlingar väntar

Sedan väntar förhandlingar inom alliansen, för att fördela ordförandeposterna, där den som kommunstyrelsens ordförande givetvis är den tyngsta.

Även om Beata Allen fortfarande väljer att vara försiktig, kan hon inte förneka att hon är intresserad av att bli kommunalråd.

– Det är klart att jag förberett mig på att få den posten och på att ta ansvar för att leda kommunen framåt.

Även Mats Hanssson, toppnamn för alliansens näst största parti Moderaterna, har uttryckt att han gärna vill bli kommunstyrelsens ordförande under nästa mandatperiod.

Liksom Beata Allen påpekat tidigare är det inte helt givet att det största partiet i alliansen tilldelas posten som kommunalråd.

– Det handlar ju också om förtroende och om att få till ett bra lag och där är vi inte ännu.

– Övriga ordförandeposter ska också delas upp. Det sker utifrån mandatfördelningen, så att det blir en viss rättvisa, fortsätter hon.

Annons

Som huvudförhandlare är det Lars-Erik Fälth som kallar till nämnda överläggningar. Beata Allen tippar att det första mötet blir nästa vecka.

– Sedan kanske det krävs tre sittningar. Det är inte superbråttom att komma fram till ett resultat, men inför kommunfullmäktiges sammanträde den 22 oktober ska fullmäktiges presidium vara klart och troligen även de andra posterna.

Annons

Beata Allen konstaterar att de som är engagerade i politik förstår att processen kan ta lite tid.

– Men jag har förståelse för om andra tycker att det dröjer, säger hon.

Läs mer: Moderaterna ökade mest

Läs mer: Segervissa moderater

Läs mer: Politiker i stor enkät

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan