Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Hektisk sommar för räddningstjänsten - så många gånger brann det i skogen

Räddningschef Micael Carlsson intygar att räddningstjänsten i Eksjö kommun haft en hektiskt sommar när det kommer till skogsbränder, men att man ändå klarat sig bättre än många andra kommuner.

Annons

Sommaren har varit mer hektisk än vanligt för en räddningstjänst som jagat bränder i skog och mark. Samtidigt har man i Eksjö kommun ändå varit mer förskonad än många andra.

Nog för att sommaren kan ha varit angenäm för soldyrkare men de höga temperaturerna och den ihållande torkan ställde till med mycket bekymmer också. En part som inte minst blev varse detta var Sveriges räddningstjänster som över hela landet bekämpade bränder av olika dignitet i skog och mark. I Jönköpings län har man i år haft ungefär fem gånger så många utryckningar relaterat till bränder i skog och mark jämfört med ett normalår, totalt 250 under sommaren, men i Eksjö kommun har man kommit lindrigare undan.

– Vi har haft fler än normalt men inte extremt många fler, konstaterar räddningschefen Micael Carlsson och berättar att man i större utsträckning fått hjälpa till i andra kommuner.

Därför brann det oftast

Av de 28 insatser räddningstjänsten i Eksjö kommun gjort på temat under sommaren har bara tolv varit på hemmaplan. Sju gånger har man varit i Ydre kommun, tre gånger i Aneby, två gånger i Nässjö och vid enstaka tillfällen i Vetlanda och Hultsfreds kommuner, utöver de två större insatserna längre upp i landet i Älvdalens och Bräcke kommuner.

Annons

Annons

– Den enskilt största orsaken till bränder är åskan, sen har vi haft ett par grillplatsrelaterade händelser som dessbättre inte varit av någon större dignitet och ett par händelser relaterat till slåtter där man förmodligen kört emot någon sten, berättar Carlsson.

Dubblade insatser

Trots många insatser har man ändå klarat sommaren utan några större incidenter. Tur skulle någon kanske säga, men Micael Carlsson berättar att man i år satsat extra för att hålla koll på vädret och i princip fördubblat resurserna vid första larm.

– Hellre slå ihjäl branden snabbt och kunna åka hem med mycket resurser än att att hålla på i flera dagar och kanske inte kunna begränsa en brand, förklarar han.

Förhållandena har också gjort att man väl på plats agerat något annorlunda mot hur man kanske agerar vid mer normala omständigheter.

”Då kan det bli riktigt farligt”

– Vid sådana här brandriskvärden kan man få så kallade toppbränder som sprider sig mellan trädkronorna. Den kan sprida sig snabbt och utgöra ett hot för egen personal. Risken är att elden hoppar över huvudet och att du blir kringbränd. Då kan det bli riktigt farligt, berättar Carlsson.

– Därför har vi varit mer defensiva i vår taktik i år. Istället för att gå på branden massivt har vi istället försökt att trycka ihop den så att den smalnar av och blir lättare att hantera.

Samarbete viktigt

En annan nyckel för att brandförsvaret ska fungera en sådan här sommar är just samarbetet mellan olika kommuners räddningstjänster och funktioner, däribland brandflyget som håller uppsikt från ovan.

Annons

– Det är en förutsättning när det vid till exempel ett åskoväder trillar in åtta till tio larm på mindre än ett par timmar och alla ligger geografiskt utspridda i skogen, i regel inte heller nära någon väg. Då går det åt folk. Och att leta efter en skogsbrand från marken är inte smidigt, man ser ju bara skog. Vi har haft bränder där det tagit en timme innan vi hittat fram. Då är flyget ovärderligt, säger Carlsson.

Lärdomar och erfarenhet

Sommaren har förstås också inneburit att man dragit en del lärdomar och tillskansat sig erfarenheter. Bland annat att det ibland räcker med lättare slangar för att få en brand att stanna till vilket både sparar personal och går snabbare att hantera.

– Det är alltid tråkigt att det brinner men erfarenheten är värdefull. Det finns alltid mycket att lära sig om teknik och taktik.

Annons

Annons

Till toppen av sidan