Annons

Annons

Annons

Annons

Hörle/Rusken

Länets arbetslöshet betydligt lägre än i riket i övrigt

Arbetslösheten fortsätter att sjunka i Jönköpings län och en tydlig trend är också att antalet långtidsarbetslösa blir färre. Antalet länsbor som är utan jobb var sista augusti 9 989 personer, vilket motsvarar 5,7 procent av den arbetsföra befolkningen.

Arbetsmarknaden i Jönköpings län visar således fortsatt styrka.. Och för tredje månaden i rad har antalet inskrivna med arbetslöshetstider längre än tolv månader minskat i jämförelse med föregående år.

I augusti hade 4 502 personer varit utan arbete i mer än tolv månader. Det är 220 färre än under samma månad förra året.

- Att långtidsarbetslösheten minskar är ett mönster vi ser även för riket, säger Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Annons

Annons

Högst bland utrikes födda

5,7 procent var sista augusti inskrivna som arbetslösa vilket motsvarar 9 989 personer. För ett år sedan var det 10 751 personer, vilket motsvarade 6,2 procent. Bland utrikesfödda är arbetslösheten dock väldigt hög, 20,1 procent men den har minskat från 22,8 procent. Arbetslösheten bland inrikes födda är nere på 2,4 procent i Jönköpings län.

7,0 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa, som motsvarar 1 547 ungdomar, vilket är ungefär 300 färre jämfört med augusti 2017 Enligt månadsrapporten fick 1 144 personer arbete i augusti i länet, en liten minskning jämfört med samma månad ifjol.

40 personer varslades om uppsägning, att jämföras med 83 augusti 2017.

Annons

Annons

Till toppen av sidan