Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Moderaternas framgång förvånar inte

Mats Hansson är glad, men inte förvånad över Moderaternas resultat i kommunvalet.

Annons

Moderaternas valframgång i Aneby förvånar inte partiet. Enligt Mats Hansson är en förklaring att partiet har bra visioner för kommunen.

Han är partiets förstanamn på listan till kommunfullmäktige. När tidningen besökte Moderaternas valvaka hemma hos just Mats Hansson möttes vi av ett optimistiskt gäng.

”Vi ser fram emot att fira segern för alliansen i Aneby”, sa han då.

När rösterna räknats i kommunvalet visade det sig alltså att Moderaterna gick rejält framåt och blev valets vinnare lokalt. Partiet ökade med 5,7 procentenheter till 16,9 procent. Det innebär att man passerade Kristdemokraterna och numera är kommunens tredje största parti efter Socialdemokraterna och Centerpartiet. I fullmäktige går partiet från fyra till sex mandat.

Mats Hansson är väldigt glad men inte förvånad.

Annons

– Vi har haft det på känn. Under valrörelsen har vi pratat med många som anser att det vi gör är rätt, säger han och fortsätter:

Annons

– Anebyborna tycker att vi har bra visioner för hur vi ska ta kommunen vidare och att vi utmanar med nya idéer.

Han ger några exempel:

– Jag tror att många tycker det är bra att vi inte vill fastna i Höglandsarbetet utan vill närma oss Jönköping, för att till exempel samarbeta om vatten och avlopp. Vi ska inte heller konkurrera med andra småorter och i stället acceptera att vi är en förort till Jönköping.

Enligt Mats Hansson spelar det också roll vad partiet uträttat på sina ordförandeposter i tillsynsnämnden, Aneby Miljö & Vatten och Aneby Bostäder.

– Där har vi inte gjort några dåliga jobb.

Fortsätter styra

Med totalt 20 av de 35 mandaten i fullmäktige kan alliansen fortsätta att styra i Aneby kommun. Även om Centern alltså är större än Moderaterna tar Mats Hansson gärna rollen som kommunalråd.

– Men det får vi prata ihop oss om, innan dess vill jag inte uttala mig om det.

Arijana Jazic fick se sitt parti gå tillbaka i kommunvalet.

Socialdemokraterna gick rejält bakåt i Aneby, minus 7,7 procentenheter till 23,7 procent. Dagen efter valet medger Arijana Jazic, nummer ett bland kandidaterna till fullmäktige, att det känns så där.

– Det blev inte riktigt som vi hade önskat. Nu är vi tillbaka på samma nivå som vid valet 2010, säger hon och fortsätter:

– Men vi är ändå stolta över att vi fortfarande är det enskilt största partiet i Aneby.

Annons

Annons

Arijana Jazic tycker att det ännu är för tidigt att spekulera i Socialdemokraterna tillbakagång i kommunen.

– Det får vänta tills vi har analyserat resultatet. Men vi har nog tappat en del väljare till Sverigedemokraterna och det känns inte bra.

Nu gäller det, enligt Arijana Jazic, att kavla upp ärmarna och fortsätta att jobba.

– Vi ska kämpa för det som vi har sagt att vi ska göra. Sedan får partiöverläggningar avgöra vilka uppdrag vi får i kommunen.

Ökning för SD

Sverigedemokraterna gick framåt, med 2,9 procentenheter till 12,2 procent. Det ger fyra mandat i fullmäktige, vilket är en ökning med ett.

Kristin Apsey är nöjd, men hade trott på ännu bättre resultat för Sverigedemokraterna.

– Vi är nöjda, även om vi hade trott att det skulle gå ännu bättre, säger Kristin Apsey.

Hon toppar partiets lista i kommunvalet och försäkrar att nya tider väntar. Under den senaste mandatperioden har SD:s stolar i kommunfullmäktige till stor del gapat tomma.

– Då var vi för få, men nu har vi tillräckligt med folk och även ersättare. Vi fick in många kandidater på slutet så nu har vi tolv kandidater på vår öppna lista.

– Det är klart att vi ska fylla våra stolar, vi vill ju vara med och bestämma i kommunen, säger hon.

Läs mer: Hoppas få mer inflytande

Läs mer: Tror på fortsatt alliansstyre

Läs mer: Många fick köa till vallokalerna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy