Annons

Annons

Annons

Annons

Herräng

Arla inför ny datummärkning: ”målsättningen är att få folk att tänka efter”

Arla inför en ny datummärkning på de flesta av sina produkter. Syftet är att minska matsvinnet, då mejeriprodukter håller betydligt längre än vad nuvarande bäst före- datum anger.

Företaget Arla inför en ny datummärkning på de flesta av sina mejeriprodukter, så som grädde, mjölk och yoghurt. Syftet med satsningen är att minska matsvinnet, eftersom att dessa produkter håller betydligt längre än bäst före- datum anger.

– Det är ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte genom att lukta, smaka och titta. Målsättningen är att få folk att tänka efter lite kring det. Det här är en bra åtgärd för att påverka klimatet och minska svinnet, säger Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla till TT.

Annons

Annons

Arlas nya märkning införs i augusti och kommer att finnas på omkring 340 miljoner produkter.

– Vi kommer att införa märkningen på i princip hela vårt sortiment, men det viktigaste är färskvarorna för det är ju de som man i första hand är orolig över att de ska härskna, uppger Freudenthal till TT.

På samtliga förpackningar, med den nya datummärkningen, kommer det att finnas tips gällande hur du kan lukta, smaka och titta på produkten, för att avgöra om det går att äta eller dricka den.

Det framkommer inte hur den nya datummärkningen kommer att vara utformad.

Hur länge håller då produkterna? Arla upplyser om detta:

Mjölkens hållbarhet har man sett nästan fördubblats efter att bäst-före-datum passerat om mjölken förvaras i +4 grader i stället för +8, från fyra dagar till över en vecka.

Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet. Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum

Har du bara crème fraiche ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar ytterligare efter bäst före-datum.

Annons

Annons

Till toppen av sidan