Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Räddningstjänsten köper udda fordon

Räddningstjänsten i Eksjö köper en ny terrängtankbil som framförallt kommer vara till hjälp vid händelser i besvärlig terräng, exempelvis skogsbränder.

Annons

Räddningstjänsten i Eksjö köper en ny terränggående tankbil, en tämligen unik tillgång som kommer väl till pass inte minst vid bekämpning av skogsbränder.

Räddningstjänsten i Eksjö har redan i dag en så kallad terränggående tankbil med förmåga att ta sig fram där andra fordon får det svårt. Problemet är att bilen, som från början samägdes med Försvarsmakten, har blivit gammal och uttjänt och därför har man beställt en ny med leverans i höst.

– Jag tror den gamla är från 1976 så den är med råge uttjänt, förklarar räddningschef Micael Carlsson.

Annons

– Den nya har egentligen samma förmåga men vi graderar upp oss med sisådär 40 år, framförallt när det kommer till komfort och trafiksäkerhet, fortsätter han.

Annons

Robust och oöm

Bilen är sexhjulsdriven och byggd för maximal frigång. Förutom att lättare ta sig fram i skog och mark är den även en resurs vid snö och annat dåligt väglag.

– Det är ett robust och oömt fordon utanför farbar väg som kan ta med sig mycket vatten och materiel. Vi har gjort bedömningen att det är en väldigt stor resurs som både sparar tid och resurser och gör oss mer kraftfulla, säger Carlsson.

Viktigt vid terrängbrand

– Inte minst har vi lärt oss det den här sommaren med gräs- och skogsbränder hur viktigt det är att snabbt komma på plats med rätt resurser.

En terrängtankbil är dock inget var räddningstjänst har stående i garaget.

– Nej, det är nog ganska udda och hade vi inte haft någon tidigare hade vi nog inte skaffat en ny nu. Men vi har insett finessen med dem, och den ger oss möjlighet att stötta andra om det skulle behövas, förklarar Carlsson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan