Annons

Annons

Annons

I torkans spår

I årets rekordvärme - kraftig ökning av vårdärenden

Text

Årets extremvärme har inte bara lett till omfattande skogsbränder, även antalet vårdärenden har ökat kraftigt i det torra vädret. Specifikt är det djur och insektsbett som nästan har fördubblats sedan förra sommaren.

SÖRÖN 20180420Huggorm, som kronprinsessan Victoria tittar på, på Öby kulle, naturreservat för snokar och huggormar, då hon besöker Söröns naturreservat i Närke. Kronprinsessan vandrar genom Sveriges samtliga landskap under 2017/18.Foto: Pontus Lundahl / TT kod 10050

Extremvärmen fortsätter att hålla i sig. Förutom omfattande skogsbränder har även vårdärenden på grund av djur- och insektsbett ökat kraftigt i det torra vädret, uppger SOS alarm i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Bland annat har vårdärenden i kategorin Hypertermi fyrdubblats jämfört med år 2017. Nödsamtal till 112 gällande djur- och insektsbett, främst getingar och huggormar, har nästan dubblerats till antalet.

Larm om utomhusbränder har i år, inte helt oväntat, ökat från 2255 till 5240 stycken och befarade drunkningstillbud och båtolyckor har även de ökat jämfört med 2017.

– En sådan här sommar är det särskilt viktigt att tänka förebyggande, som att dricka mycket vatten, använda flytväst på sjön, hålla uppsikt över badande barn eller skydda sig mot insekter och ormar, säger Kenny Lorentzon i pressmeddelandet.

Samtliga siffror rör perioden 1 juni - 25 juli.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan