Annons

Annons

Annons

Jönköping

Räddningschefen om flyget norrut: ”Det här är mycket bra”

Text

På söndagen lyfter Herculesplanet med brandmännen från Jönköpings län. Ett 50-tal brandmän och femton medlemmar från Frivilliga Automobilkåren kommer att transporteras med hjälp av Försvarsmakten för att byta av de som varit på plats vid skogsbränderna sedan i onsdags.

– Det här är mycket bra, säger Jonas Petri, räddningschef i Jönköpings län.

På söndagen lyfter Herculesplanet med brandmännen från Jönköpings län. Ett 50-tal brandmän kommer att transporteras med hjälp av Försvarsmakten för att byta av de brandmän som bekämpat lågorna vid skogsbränderna sedan i onsdags.

Vid 12.30-tiden på söndagen genomför räddningstjänsten ett byte av den första styrkan som jobbar med skogsbränderna i Mellansverige. Tillsammans med Kalmar och Östergötlands län utgör Jönköpings län en personalstyrka på 80 brandmän som kämpar mot lågorna.

Annons

Jonas Petri, räddningschef i Jönköpings län, förklarar att ett Herculesplan med hjälp från Försvarsmakten kommer att transportera 50 brandmän från Jönköpings län och bytet görs i Östersund. Ett 50-tal brandmän skickas hem för att vila. 70, 80 brandmän från de tre länen kommer hela tiden att vara på plats.

– Vi vill ha så mycket personal i drift så länge som möjligt och det är därför vi gör bytet i Östersund. Det ska gå så snabbt som möjligt. Skickar vi hem brandmän utan den nya styrkan har vi ett glapp på sex, sju timmar, säger han.

Annons

Brandmän från länets alla räddningstjänster ingår i styrkan från Jönköpings län. Jonas Petri menar att utan samarbetet hade det inte gått.

– Vi hade inte klarat en så stor förstärkning mot Jämtland om inte alla räddningstjänster hade ställt upp. Det här är mycket bra, säger han.

Jonas Petri berättar att räddningstjänsten arbetar hårt för att hålla beredskapen hemma. Många brandmän avbryter nu sin semester, dels för att kunna åka till Dalarna och dels för att stärka upp på hemmaland vilket gör det möjligt för brandmännen att åka.

– Vi har ju ett väldigt extremläge hos oss också och det gäller att hålla beredskap. Vi har förstärkt med ledningsresurser, befäl som finns tillgängliga och extra tankbilar, säger han och fortsätter:

– Sen har vi en larmplan. Vid en skogsbrand skickar vi ut en viss styrka som är dubbelt så stor för att snabbt kunna släcka bränder så att de inte växer sig stora. Vårt brandflyg är oerhört viktigt nu och även att allmänheten är observant och larmar om de ser eller känner rök.

Annons

Blir kvar till mitten av augusti

Tillsammans med Östergötlands och Kalmars län planerar nu Jönköpings län att kunna bemanna vid skogsbränderna till mitten av augusti.

– Det beror på vädret, det kan bli ännu längre. Men vi måste också balansera med hur det ser ut på hemmaplan. Det måste hela tiden prövas, säger Jonas Petri.

Den första styrkan från Jönköpings län har varit på plats sedan i onsdags.

– De gör ett fantastiskt arbete där uppe. De jobbar och sliter i princip dygnet runt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan