Annons

Annons

Annons

Annons

Mariannelund

Flera utmaningar efter tågolyckan

Godståget spårade under måndagsförmiddagen ur på en sträcka i skogen mellan Mariannelund och Lönneberga. Lyckligtvis medförde olyckan inga personskador.

Annons

Bärgningsarbetet efter måndagens stora godstågsolycka utanför Mariannelund är redan i full gång. En tillfällig väg måste byggas för att få utrustningen på plats, men redan nästa vecka kan rälsen vara öppen för trafik igen.

Loket hängde ut över ån, som skyddades av träden. Dock läckte diesel ut i vattnet.

Annons

Den som under måndagen såg förödelsen i samband med godstågsolyckan söder om Mariannelund insåg ganska snart att det skulle krävas ett gediget arbete att städa upp på platsen. Loket och flera vagnar hade vält och rälsen trasats sönder, och då platsen ligger en bit in i skogen är tillgängligheten inte heller den bästa. Trots det ser prognosen från Trafikverket relativt god ut.

Annons

– Förhoppningsvis kan godstrafiken på järnvägen komma igång så smått igen i början av nästa vecka. Det är ett ganska svårt arbete som tar tid, tåg väger mer än vad man tror, men vi har gjort det förut så det är egentligen inga konstigheter, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör vid Trafikverket.

Inbäddat innehåll

Tillfällig väg byggs

En stor del av svårigheterna består av otillgängligheten. Planen är att bygga en tillfällig väg till platsen för att på så vis kunna få de stora maskiner som krävs för arbetet på plats. Dessutom krävs en del markarbete vid olycksplatsen för att den ska hålla för den stora belastningen arbetet medför.

– Det är ett antal utmaningar. Och när man väl fått bort tåget och röjt upp återstår att säkra själva platsen och se över så att man inte missar några skador på till exempel elkablar och så, förklarar Ljunggren.

Annons

Inbäddat innehåll

Inte mycket trafik

Det veckolånga stoppet ställer ändå inte till någon större skada rent trafikmässigt, menar Ljunggren.

– Det är en sträcka som inte är särskilt trafikerad. Där går inga persontåg och i snitt bara tre godståg per vecka fram och tillbaka. Det här påverkar inte särskilt mycket.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan