Annons

Annons

Annons

Annons

Upprepade skador på djur transporterade av Höglandsåkeri: "Skulle kunna undvikas"

Text: 

Flera nötkreatur har anlänt till slakterier med ryggskador efter att de transporterats av ett åkeriföretag med bas på Höglandet.

– Det är allvarligt och skulle kunna undvikas med bra rutiner, säger Ingela Björklund, djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Jönköping.

Ingela Björklund, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping, ser allvarligt på de ökande fallen av ryggskador hos nötkreatur.

Grövre skador har dokumenterats av veterinär på slakteriet, någonting som tidningen valt att inte visa.

Skador som dessa kan uppstå om djuren varit för höga för transporten de transporterats med.

En av skadorna som dokumenterats. Tidningen har valt att inte visa vissa av skadorna.

Annons

Annons

I samband med en besiktning av nötkreatur som anlänt på ett slakteri i Linköping uppmärksammade veterinären på plats att 6 av 19 djur hade skador på ryggarna. Skadorna bedömdes vara helt färska och är enligt veterinären förenliga med den typ av skador som uppstår när nötkreatur transporteras med för låg takhöjd.

– Det är allvarligt och skulle kunna undvikas med bra rutiner, säger Ingela Björklund.

Skador på djur vid upprepade tillfällen

Det är inte första gången som djur, transporterade av det aktuella företaget, anländer till slakterier med den typen av skador. Liknande skador har uppmärksammats vid ett flertal tidigare tillfällen. Just nu arbetar därför länsstyrelsen med företaget för att hitta en lösning på problemet.

– Transporter med flera våningsplan är vanligt för att effektivisera och de är bra för miljön, men det får inte bli på bekostnad av djurens välfärd, säger Ingela Björklund och fortsätter:

– Länsstyrelsen är en kontrollmyndighet och måste kräva att det rättas till. Samtidigt är vi intresserade av bra lösningar och att göra informationskampanjer eller genomgångar med åkeripersonal för att det ska bli ett bra resultat.

På senare tid har djurskyddshandläggaren sett en ökning i ryggskador på nötkreatur i landet, hos flera åkeriföretag i samband med transport till slakterierna. Detta även från transportörer som tidigare aldrig haft en anmärkning. Hon har en tanke på vad det kan bero på.

Annons

– Jag har en egen teori om det kan vara så att slaktköerna är så långa att ungdjuren hinner växa några månader till.

Försöker hitta lösningar

Oavsett bakomliggande orsak är åkeriernas chaufförer ansvariga för vad de lastar. Länsstyrelsen jobbar därför tillsammans med företagen för att försöka hitta lösningar som exempelvis kan göra det lättare för chaufförerna att se om ett djur är för stort för att åka med. Om djuren från åkeriet på Höglandet trots det fortsätter att anlända till slakteriet med ryggskador kan det bli tal om andra åtgärder.

Annons

– Då kan det bli vite eller förbud mot att köra med flera våningar, men vi hoppas att vi inte ska behöva det.

– Men det är viktigt att djuren inte skadas i onödan, det är någonting de ska slippa på sin sista resa.

Tidningen har varit i kontakt med ägaren till företaget, där djuren vid upprepade tillfällen haft skador på ryggarna. Han meddelar att de jobbar aktivt för att eliminera problemet.

– Det är ett bekymmer att det ens har hänt och vi jobbar jättemycket med det. Vi har skärpt upp allt så att chaufförerna är stenhårda och vi har sedan en bra uppföljning på det.

Annons

Annons

Till toppen av sidan