Annons

Annons

Annons

Aneby

Inga besked från Aneby Bostäders styrelse

Två styrelseledamöter i Aneby Bostäder uppmanades att avgå i ett beslut från kommunfullmäktige. De har ännu inte lämnat något besked och styrelsens framtid lär inte avgöras före valet.

– Det här är unikt i kommunens historia, att någon inte beviljas ansvarsfrihet och då inte väljer att avgå självmant, säger kommunfullmäktiges ordförande Bengt Samuelsson (KD).

Styrelseledamöterna i Aneby Bostäder har ännu inte lämnat något besked om sin avgång. "Det är ett avgörande dessa bägge personer får göra", säger kommunfullmäktiges ordförande Bengt Samuelsson (KD).

Kommunfullmäktige beslutade att uppmana ordförande Erik Isaksson (M) och vice ordförande Sven Magnfält (S) att avgå från sina styrelseuppdrag i stiftelsen Aneby Bostäder.

Styrelseledamöterna har sedan tidigare inte beviljats ansvarsfrihet efter att kommunrevisionen riktade allvarlig kritik mot dem i samband med ett fastighetsköp.

Annons

Annons

Erik Isaksson vill dock inte lämna något besked om han och vice ordförande kommer att avgå eller inte.

– Det är ett avgörande dessa bägge personer får göra. I vilket fall som helst sitter de på sina positioner till det blir ett nyval, säger Bengt Samuelsson (KD), ordförande i kommunfullmäktige.

Han bekräftar att kommunledningen genom att konsultera jurister i Jönköpings kommun har undersökt möjligheten att avsätta styrelseledamöterna.

– I det här läget, så snart inför valet, gick det inte att gå den vägen och därför har vi uppmanat dem att avgå. Men vi skulle kunna gå den vägen, säger Bengt Samuelsson.

En bra affär

Han betonar att kommunfullmäktige har varit i stort sett enigt i sina beslut. Sedan stiftelsens styrelse inte fick ansvarsfrihet fanns det inga andra alternativ än att kräva ledamöternas avgång.

Detta trots att det omtalade fastighetsköpet av Jordgubben 1 och 2 på många sätt var positivt.

– Själva affären i sig var bra för Aneby, ingen tvekan om det. Men det finns också flera tveksamma bitar och felaktigheter. Den stora frågan är: varför gick de inte direkt till kommunstyrelsen och frågade? Vi skulle ju aldrig ha sagt nej i och med att vi behövde fler lägenheter, säger Bengt Samuelsson.

Moderat stöd

Den moderata gruppen står bakom sin partikollega, Erik Isaksson, och under kommunfullmäktige begärde de votering i frågan om att uppmana de två styrelseledamöterna att avgå.

Annons

– Det är märkligt alltihop, att de går så hårt fram. Det är på gränsen till ansvarslöshet att utsätta styrelsen för detta, att stå utan ordförande och vice ordförande. Jag förstår att personalen känner en viss oro, säger Anita Walfridsson (M).

Annons

Samtliga ledamöter utom de moderata röstade för beslutet att uppmana Isaksson och Magnfält att avgå. Anita Walfridsson tycker dock att kommunfullmäktige saknade grund för sitt beslut.

– Då ska man först bevisa att något allvarligt har hänt. Ingen är felfri, alla kan göra fel, och här står det så kallade brottet inte alls i proportion till straffet, säger hon

Anita Walfridsson pekar på nyttan som kommunen har haft av de nya lägenheterna.

– Det finns många vinnare i den här affären med fler bostäder för Aneby. De enda förlorarna är väl ordförande och vice ordförande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan