Annons

Annons

Annons

Annons

Mellangården/Östersand

Efter lång debatt: Skatten höjs i Vetlanda med 50 öre

Kommunalrådet Henrik Tvarnö (S) var en av de talare som blev anklagade för att vara angripande under budgetsammanträdet. Tvarnö menade att oppositionen ägnat sig åt ”falsk matematik” när man gjort sitt budgetförslag.

Annons

Skatten kommer höjas för Vetlandas medborgare med 50 öre. Det står klart efter onsdagskvällens långdragna budgetsammanträde i kommunfullmäktige.

Efter ekonomichefen Andreas Eliassons inledande dragning om de ekonomiska förutsättningarna för budgetarbetet var det dags för partiernas gruppledare att ge sina åsikter om majoritetens respektive oppositionens budgetförslag. Budgetramarna skilde något åt i förslag, men kvällens stora fråga var med hur mycket skatten skulle höjas, 50 öre som majoriteten bestående av Socialdemokraterna och Vetlanda framåtanda förespråkade eller 35 öre som allianspartierna föreslog. Båda blocken har tidigare aviserat att skatten behöver höjas på grund av den kommunala ekonomins ansträngda läge.

”Falsk matematik”

Först ut i talarstolen var kommunalrådet Henrik Tvarnö (S).

– Vi lägger inte en ”valbudget” utan en medborgarbudget. Det har varit kritik från alliansens håll mot vårt ledarskap i majoriteten. Vi har under mandatperioden jobbat med besparingar men var är oppositionens besparingsförslag som man pratat om? frågar sig Tvarnö och fortsätter:

Annons

Annons

– Jag tycker att man ägnar sig åt ”falsk matematik”. Alliansen säger att man vill höja kvaliteten i verksamheterna, att det ska vara mer personal men samtidigt ska man ha mindre pengar att göra det för. Jag hävdar att man ägnar sig åt valfläsk inför valet.

”Trist tonläge”

Carina Bardh (M) nämnde vid något tillfälle i debatten att oppositionen i sin arsenal hade arton besparingsförslag. Bardh pressades hårt, framförallt av Jan Johansson (VF) att redovisa dessa, att avslöja vilka besparingsförslag det handlar om men Bardh vägrade hårdnackat att göra detta.

– Jag tänker inte tala om detta ikväll. Så länge vi är i opposition är vi bakbundna. Men hamnar vi i en annan situation efter valet så kommer vi presentera förslagen, säger Bardh.

Bardh anmärkte att kommunalråden Tvarnö och Johansson var väldigt angripande mot oppositionen i sina anföranden. Det höll flera fullmäktigeledamöter med om.

– Jag tycker det är ett väldigt trist tonläge, men anfall är väl bättre än försvar, framhöll Ingemar Sturesson.

Blev förvirrad

Jan Johansson menade att det inte är något angripande med att kräva besked.

– Att säga att ”vi har idéer men vi vill inte redovisa dem”, nej det håller inte, säger Johansson.

Han tillade för övrigt att Vetlanda framåtanda inte är något ”skattehöjarparti”. Johansson framhöll dock å det bestämdaste, att alliansens budgetförslag som bland annat innebär en skattehöjning på 35 öre samt ett avkastningskrav på de kommunala bolagen på 4,4 miljoner kronor, var förvirrande.

Annons

– Vi vill vara återhållsamma med avgiftshöjningar. Men detta är något som oppositionen ställer sig bakom genom högre avkastningskrav på bolagen. Detta innebär högre avgifter och vilka är det som drabbas, jo det är de som har det sämst ställt, slår Johansson fast.

Annons

”Besk medicin”

Kvällen präglades främst av polemik mellan Jan Johansson och Carina Bardh samt mellan Johansson och Ingemar Sturesson. Sturesson blev anklagad av Johansson för att ha brutit ett vallöfte då man inför förra valet gjorde ett utspel om skattehöjning. Sturesson gjorde ett försök att förklara vad han menade.

– Vi hade målsättningen att ha en oförändrad skattesats. Det är det som står. Men vad har hänt sedan dess? Vi har fått betydligt sämre ekonomiska förutsättningar. För oss kristdemokrater är det människan som är viktigast. Det sägs att det går bra för Vetlanda, som Tvarnö nämnde, men hur är det egentligen med folkhälsan, framhöll Sturesson.

Jan Johansson instämde med att en skattehöjning är det som drabbar de som har det sämst ställt.

– Det är en besk medicin som vi får ta till när inga andra alternativ finns, svarade han.

Att inga alternativ återstod än skattehöjning, var iallafall något som alla församlade i fullmäktigesalen var överens om. Hur mycket höjdes skatten med då? Efter votering står det klart att skatten kommer höjas med 50 öre. Den nya skattesatsen kommer därmed bli 22,01.

Annons

Annons

Till toppen av sidan