Annons

Annons

Annons

Annons

Tranås centrum

Vårdcentralen ger råd inför sommaren

Peter Lundin-Johansson, verksamhetschef på Tranås vårdcentral, berättar att det är extra hårt tryck på personalen under sommaren.

Annons

Under sommaren är det extra hårt tryck på vårdcentraler runt om i landet.

Det är svårt att få in vikarier och under sommarveckorna 25 till 32 har Tranås vårdcentral halv styrka när det gäller bemanning.

– Det har aldrig varit ett sådant tryck inom vården och det blir tuffare för varje sommar att hitta personal, säger Peter Lundin Johansson, verksamhetschef och Katarina Wik Söderström, enhetschef på Tranås vårdcentral.

Ha tålamod

Det ser likadant ut på andra orter och flera vårdcentraler stänger igen sin verksamhet under semestertider. Patienterna hänvisas till närliggande orter.

Annons

I Tranås uppmanas allmänheten att ha lite tålamod och inte söka vård i onödan.

Annons

– Det finns alltid bemanning och vi kommer att ha öppet hela sommaren precis som vanligt, men är det många som ringer är det risk att det korkar igen och då får man vara beredd på väntetider, säger Peter Lundin Johansson.

– Många har tyvärr inte tålamod att vänta lite för att se om lättare åkommor går över av sig själv. De vill få hjälp direkt, har man ont i halsen så får man räkna med att det tar tid och räcker oftast med egenvård, säger Katarina Wik Söderström.

Katarina Wik Söderström och Peter Lundin Johansson på Tranås Vårdcentral uppmanar att folk ska ha lite tålamod med egenvård vid lättare åkommor.

Vid akuta situationer som är livshotade vid bröstsmärtor, svåra allergier eller andningsbesvär ska man alltid ringa 112 direkt och jourcentralen i Eksjö är öppen på kvällar och helger.

Information och råd

På hemsidan www.1177.se finns det en hel del information och råd vad du kan göra själv innan du ringer vården.

– För att få råd om medicinska tillstånd kan man alltid ringa 1177 dygnet runt och Bra Liv har även en egen app (Bra Liv Nära) som alltid finns tillgänglig. Det är vår egen personal som bemannar Bra Liv Nära, man bokar en tid i appen, sedan får man ett digitalt möte med läkare, sjukgymnast, sjuksköterska eller en psykolog.

– Där kan man visa upp ett sår, utslag eller någon svullnad via sin telefon. Genom digitalisering ökar vi tillgängligheten, att de som behöver vården bäst ska få den, säger Peter Lundin Johansson.

Annons

Annons

Nytt projekt

Sedan drygt tre månader tillbaka finns även lättakuten - ett nytt projekt i Bra Liv (däribland Tranås vårdcentral).

– Patienten kan komma in direkt under ett par timmar på förmiddagen (8-11) och på eftermiddagen (13-15.30) utan att boka tid. Det handlar om enklare medicinska tillstånd som snabbt kan handläggas, men även där få man vara beredd på väntetid om det är många som söker samtidigt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan