Annons

Annons

Annons

Annons

Vetlanda

Myresjöhus varslar 25 anställda

Joakim Henriksson, vd på OBOS, bekräftar att Myresjöhus varslat 25 tjänstemän om uppsägning.

Annons

Dubbla amorteringskrav och en tuffare marknad, som påverkar konsumenternas köpkraft, är orsaken till att Myresjöhus tvingats varsla 25 personer om uppsägning. Det menar Joakim Henriksson, VD på OBOS. Han hoppas dock inte behöva verkställa varslen.

Det är OBOS huvudkontor i Myresjö som berörs. I koncernen ingår Myresjöhus, Smålandsvillan OBOS projektutveckling bostäder och kommersiella fastigheter. Det är Myresjöhus som berörs av varslet där 25 tjänstemän kan få gå till hösten, om man inte lyckas hitta andra lösningar.

”Marknaden viker”

– De senaste fyra åren har vi dubblat vår volym och antalet anställda. När jag började var vi 497 medarbetare här, idag är vi över 1000, berättar Joakim Henriksson.

Annons

– Det som händer nu är att vår marknad viker med 20 procent, totalt sett. Delvis beror det på att marknaden viker i många regioner i Sverige.

Huvudanledningen till detta är enligt Joakim Henriksson de dubbla amorteringskraven som gör det svårare för kunderna att få finansiering. a

– Dessutom har vi svårigheter i vissa kommuner där man inte fått fram kommunal mark i den takt vi önskat.

Annons

”Sprider riskerna”

En stor fördel för Myresjöhus är att bolaget verkar i 161 kommuner runt om i landet.

– Vi har valt att sprida riskerna. Marknaden i Stockholm har gått ner 60-70 procent men tack vare att vi finns i hela Sverige så har vår marknad ”bara” minskat med 20 procent.

Stockholm är värst drabbat men också norra Sverige är en tuff marknad just nu.

– I Jönköping och södra Sverige ser vi knappt någon avmattning ännu.

Joakim Henriksson berättar att Myresjöhus förra året köpte mark för 1,6 miljarder kronor. Att denna inte bebyggs i den takt han önskar beror enligt Henriksson på att planprocesserna i kommunerna tar lång tid.

– Vi har inte fått fram byggbar mark i den takt vi önskat på grund av kommunernas överbelastning. Men den största orsaken till att vi minskat är att finansieringen för kunderna blivit mycket tuffare. Regeringens beslut om dubbla amorteringskrav.

Anpassade kostymen

Det ser tufft ut men Joakim Henriksson hoppas kunna vidta åtgärder för att inte behöva verkställa varslet. Redan hösten 2017 genomfördes åtgärder när det stod klart när byggandet av bostadsrätter gick ner.

– Vi anpassade oss redan då och reducerade antalet inhyrd personal via bemanningsföretag. Vi ökar vår marknadsandel i flerbostadshus vilket gör att vi kan öka vår takt här., när styckhusen minskat radikalt den senaste tiden.

Annons

Annons

Förstår du om det finns en oro också ute i fabriken, att de ska drabbas av varsel?

– Ja, fortsätter nedgången så kan vi behöva se över vår bemanning ytterligare, men vi har full fabrik hela året ut så det blir inga nedtrappningar nu. Får vi inte in order förrän nästa år så måste vi minska även där. Det tråkiga är att det saknas en långsiktig bostadspolitik idag. Det finns inte på agendan vilket är synd när det samtidigt råder otrolig bostadsbrist i Sverige.

Annons

Annons

Till toppen av sidan