Annons

Annons

Annons

Annons

Adelöv/Linderås

Adelövs Friskola jubilerar med fest: ”Man har verkligen kämpat för sin bygd”

Stefan Gustafson, Chatrine och Johan Schander Ljungquist hälsar alla välkomna till skolans jubileumsfest.

Annons

Det har inte alltid varit självklart att Adelöv ska ha en skola. Tack vare flera eldsjälar är Adelövs Friskola inne på sitt tionde läsår, med ett elevantal som fortsätter att öka.

Den 8 juni är det dags för jubileumsfest.

– Jag var med under hela resan.

Det säger Stefan Gustafson som var en av dem som fick kämpa för ortens skola i början av 2000-talet.

Det var besparingsskäl som gjorde att Tranås kommun beslutade att lägga ner den kommunala skolan i Adelöv, hösten år 2004.

Tre jobbiga år

Eldsjälar i bygden kämpade ihärdigt med att få tillbaka en skola till orten och efter tre jobbiga år godkände Skolverket plötsligt deras ansökan.

– Det blev lite antiklimax då, folk var så slitna och trötta, minns Stefan och fortsätter:

– På bara ett par månader var det många praktiska moment som skulle ordnas, med lärare, skolskjuts, med mera. Det är nästan jobbigt att prata om, det var så tufft.

Köpte fastigheten

Kommunen sålde fastigheten till Adelövs Framtidsgrupp år 2004 för 50 000 kronor.

Annons

Föreningen bildades i samband med skolans nedläggning, med målet att få igång skolan igen.

Annons

Senare flyttade man över ägarskapet till Adelövs Fastigheter Ekonomisk förening som i dag sköter drift och skötsel av skolbyggnaderna, det mesta på ideell basis.

Adelövs Friskolestyrelse har det formella ansvaret för skolans verksamhet, vars inriktning är friskvård och natur. Ganska naturligt med tanke på skolans läge, med närhet till skog och natur.

”Jag blev jättestolt för frågan”, säger Chatrine Schander Ljungquist som är ordförande i Adelövs Friskolestyrelse.

Adelövs Friskola är i dag den största hyresgästen av skolan, men även andra hyr exempelvis matsal och gympasal för möten och dylikt.

Förra året hyrde bland annat en internationell organisation skollokalerna under sommaren för sin lägerverksamhet med barn från hela världen.

– Det Adelöv har i dag hade vi inte haft om vi inte hade fått igång skolan igen. Det var och är verkligen något som förenar bygden.

Adelöv har i dag omkring 400 invånare och Chatrine Schander Ljungquist, ordförande i Adelövs Friskolestyrelse, menar att det är flera barnfamiljer som länge sökt hus i området.

– Det talas om en speciell Adelövsanda. Vill man göra något, så får man göra det tillsammans utan hjälp av myndigheter. Man har verkligen kämpat för sin bygd.

Ökat rejält

När skolan i Adelöv lades ner så fanns där ett 20-tal elever. Antalet har ökat rejält och i dag går 82 stycken på Adelövs Friskola, som innefattar förskoleklass, upp till och med årskurs sex.

Annons

Annons

När höstterminen drog igång i fjol inleddes det tionde läsåret på friskolan sedan nystarten 2007.

– Och det är få personer som bara gör en sak här. Är man busschaufför så kanske man är vaktmästare däremellan, säger Chatrine med ett leende.

Skolan byggdes i början av 1960-talet och har byggts ut under de senaste åren, i och med det stigande elevantalet.

Den 8 juni är det jubileumsfest för skolan, en heldag med olika aktiviteter och överraskningar för barnen.

Bland annat utlovas uppträdanden av gamla elever, en galamiddag och en historisk utställning som berättar om resan från kommunal verksamhet till dagens friskola.

Helena Karlsson, en av eldsjälarna, har sparat mängder med tidningsurklipp från starten.

– Det är klart att vi ska ha en fest, men det ska vara för hela bygden och där är skolan grunden. Det blir en samlingspunkt och en bekräftelse på att vi kan skapa något bra när vi hjälps åt, avslutar Chatrine.

Annons

Annons

Till toppen av sidan