Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Började glöda i träpanel vid bevattningskula: "Trodde först någon hade fimpat"

Så kallade bevattningskulor ska inte placeras i direkt solljus. Då kan de starta en glöd, som i sin tur kan orsaka en brand.

Annons

Det torra vädret är inte att leka med. Bevattningskulor, som säkert många använder sig av i trädgårdarna, låg bakom orsaken att det började glöda och ryka intill träpanelen till en fastighet i Gamla stan i Eksjö. Nu vill räddningstjänsten varna.

Bevattningskulan sätts ner i jorden för att ge växterna vatten när de behöver de. Men under torsdagen började det glöda intill en fastighet i Gamla stan i Eksjö.

Jörgen Franzén, insatsledare på Räddningstjänsten i Eksjö, vill varna för bevattningskulorna, att de inte ska placeras i direkt solljus.

Annons

Annons

Vid lunchtid fick Räddningstjänsten i Eksjö åka på ett larm om röklukt i Gamla stan i Eksjö. När räddningstjänsten kom dit visade det sig att det hade börjat glöda i rabatten och vid träpanelen. Orsaken var en bevattningskula som stod i blomrabatten som bestod av torvjord.

– En person i grannhuset som var hemma på lunch kände en röklukt. Hon gick ut och såg att det glöd vid huset och larmade. Jag trodde först att det var någon som hade fimpat, men sen såg jag bevattningskulorna, säger Jörgen Franzén, insatsledare på Räddningstjänsten i Eksjö.

Bevattningskulorna fungerar som självbevattning för krukor eller mindre rabatter. Kulan fylls med vatten och sticks ner i jorden. En smidig lösning som kanske inte är den bästa i alla lägen. Nu vill räddningstjänsten varna för användningen av de här bevattningskulorna. Står de i direkt solljus så kan det börja brinna i närheten på grund av reflektioner.

– Hade det börjat brinna och tagit sig i träpanelen hade gått på ett par minuter, säger Franzén.

LÄS ÄVEN: Röklukt från villa i Eksjö

Annons

Annons

Till toppen av sidan