Annons

Annons

Annons

Annons

Mellangården/Östersand

Vetlandas kyrkoherde vill bli domprost

Vetlandas kyrkoherde Peter Wickström är en av de som vill bli domprost i Växjö stift.

Annons

Vetlandas kyrkoherde Peter Wickström vill bli domprost. Detta står klart efter att ansökningstiden för tjänsten gick ut under söndagen.

I februari valdes Växjö stifts domprost Thomas Petersson till biskop i Visby stift. Petersson kommer att vigas till biskop nu på söndag den 3 juni. I våras började således processen med att tillsätta en ny domprost i Växjö stift. Första steget i processen var att sätta samman en tillsättningsnämnd, som bestod av sammanlagt sex ledamöter som utsågs från Växjö stiftsstyrelse samt kyrkorådet i Växjö pastorat. Tillsättningsnämndens uppgift var att ta fram en sökprofil och annonsera ut tjänsten.

Annons

Annons

Svåra beslut

Enligt annonsen söktes någon som har ”gedigen erfarenhet som präst”. Man ska även ha mångårig dokumenterad chefserfarenhet som kyrkoherde, eller från likvärdig tjänst, gärna i större sammanhang. Det anses även vara meriterande att utöver kyrkoherdeutbildningen ha ytterligare ledarskapsutbildningar.

”Vi vill att du är en välgrundad teolog och god gudstjänstledare som är empatisk och trygg i dig själv och att detta genomsyrar ditt ledarskap. Din stora styrka ligger i att bygga och utveckla goda relationer och du har förmåga att skapa förtroende, inspirera och engagera medarbetare. Du vågar fatta svåra beslut och gör det med både hjärta och hjärna”, står det bland annat i ansökan.

Lång erfarenhet

Peter Wickström, kyrkoherde i Vetlanda pastorat är alltså en av de sökande. Peter Wickström installerades i sin roll som kyrkoherde i februari 2016.

”Jag har ganska lång erfarenhet och att vara kyrkoherde kan jag rätt väl. Med det sagt är det inte säkert att det är likadant att vara kyrkoherde i Vetlanda. Nu vill jag träffa, lära känna och förhoppningsvis bygga förtroende med så många som möjligt. Om vi ska göra något bra måste vi göra det tillsammans, och då måste vi först bli ett vi”, sa Wickström i en intervju med Vetlanda-Postens representant i samband med installationen.

Annons

Wickström konkurrerar om tjänsten som domprost med tre andra kyrkoherdar, Christopher Meakin, Ljungby pastorat, Pamela Garpefors, Karlskrona-Aspö pastorat, Åke Appelgren, Lövestad församling, samt Åsa Ingvert som är pastoralchef i Växjö pastorat och Lars Björksell, som är stiftsadjunkt i Göteborgs stift.

Närmast ska tillsättningsnämnden gå igenom ansökningshandlingarna och kalla till intervju.

Annons

Annons

Till toppen av sidan